Se flyttingen av tre gigantiske stålbygg

Multiconsult har prosjektert tre store stålbygg, hvert på rundt 1.000 tonn, som er transportert fra verftet i Verdal til Nyhamna Gassbehandlingsanlegg.

Foto: Multiconsult

Byggene skal huse tre nye kompressorer på Nyhamna Gassbehandlingsanlegg i Aukra kommune. De to største, som er nesten identiske, er 21.5 meter brede, 27.5 meter  lange og 20.5 meter høye. Det minste bygget noe smalere og lavere.

Fraktet komplett på trailere og lekter
Alle tre er bygget på Kværners verft i Verdal og transportert på lekter til Aukra. På Nyhamna ble byggene fraktet på multiwheeler-trailere til installasjonsstedet og jekket ned på fundamentene. 


- Det å bygge stålbyggene komplett ferdig med utstyr, elektro, rørspooler og kledning, for så å transportere dem som én modul på lekter, er en ny og spennende måte å prosjektere store stålbygg, sier Marie Bjørshol, disiplinleder i Multiconsult.

Suksessfull leveranse på plan
Prosjekteringen fra Multiconsult har bestått i å dimensjonere stålbyggene for både sjøtransport, trailertransport, jekking og operasjonsfasene.

- Multiconsult har ikke vært med på å prosjektere noe lignende tidligere. Det har bydd på mange store og spennende utfordringer i engineeringen. Prosjektet har vært en suksess for Shell, Kværner og for Multiconsult. Leveransene har vært på plan, i tillegg til at bygging, transport og installasjon har foregått uten store problemer, sier Hans Ole Haugen, oppdragsleder i Multiconsult.

Multiconsult har også prosjektert fundamentene for stålbyggene og kompressorene inne i byggene. I tillegg er det prosjektert en rekke små og store tilkomstplattformer innvendig i byggene. Kompressorfundament og kompressor blir installert etter at byggene er på plass i løpet av høsten 2015 og våren 2016.

Foto: Elise Feiring Myrtrøen/Multiconsult