Skal forme BIM-fremtiden

Bruken av og interessen rundt BIM (bygningsinformasjonsmodellering) har virkelig tatt seg opp de senere årene. Fra å være et konsept en håndfull idealister jobbet med, er bruken av BIM nå blitt en naturlig del av den norske byggenæringen. Nå er det norske miljøet tildelt en viktig rolle i å forme den videre BIM-utviklingen.

Norge har vært et av foregangslandene når det gjelder bruk av BIM. En gruppe personer med stor tro på konseptet har arbeidet målrettet gjennom flere år, og stadig flere ser fordelene det ligger i å ha en god måte å dele viktig informasjon på tvers av fagfeltene på. Blant annet er det nå flere byggherrer som krever bruk av BIM i sine prosjekter, som igjen medfører at dette også er noe både entreprenørene og de ulike leverandørene tar i bruk og videreutvikler. 

Dette hadde selvsagt ikke fungert om ikke noen hadde ledet an – for denne utviklingen er ikke noe som har kommet av seg selv. Det at Norge har en høy stjerne innen BIM-arbeidet har vært kjent lenge, og ble nylig på nytt bekreftet ved at Standard Norge har fått sekretariatetansvaret og at Øivind Rooth fra Direktoratet for byggkvalitet, er valgt som leder av en viktig BIM-komite. Ansvaret de har fått tildelt gjelder ledelsen av europeisk komité for å utvikle felles europeiske standarder for bygningsinformasjonsmodellering. Dette er noe Standard Norge og norsk byggenæring generelt har jobbet for over en lengre periode. Komiteen har fått det kledelige navnet CEN/TC 442 Building information modelling (BIM), og vil kunne har stor viktighet for det videre BIM-arbeidet i hele Europa.

Norge får nå sitte i førersetet i arbeidet med å videreutvikle åpne standarder knyttet til BIM, og dette er dermed også en gylden sjanse for hele Norsk byggenæring til å påvirke den videre utviklingen innen dette feltet.

Hovedmålet med denne gruppen skal være å få de mest sentrale internasjonale standardene (ISO) til å bli europeiske standarder. Flere sentrale skikkelser innen miljøet i Norge er meget opptatt av at det ikke etableres flere motstridende standarder, og dette kan den nye komiteen sørge for å unngå.

Det er nå viktig at aktørene i næringen melder seg på i dette arbeidet. Standard Norge er mottakelig for innspill i den videre prosessen – og at kompetansen finnes i Norge er hevet over enhver tvil. Hvordan vi skal utvikle BIM-arbeidet videre vil ha stor betydning for hvordan bygg- og anleggsbransjen skal jobbe fremover. Nettopp derfor er det også viktig at hele næringen får med seg hva som er i ferd med å skje innen dette feltet.