Øivind Rooth er blitt leder av en viktig europeisk BIM-komité.

Øivind Rooth leder europeisk BIM-komité

Standard Norge har i samarbeid med norsk byggenæring jobbet i lengre tid for å få etablert en europeisk komité for å utvikle felles europeiske standarder for bygningsinformasjonsmodellering. Resultatet har blitt at det nå er opprettet en ny europeisk standardiseringskomité, CEN/TC 442 Building information modelling (BIM).

Standard Norge har sekretariatet og Øivind Rooth fra Direktoratet for byggkvalitet, er valgt som leder av komiteen.

Komiteen hadde sitt første møte første møte i Brussel 16. september. Det har vært bred interesse i Europa for dette arbeidet. Dette gjenspeilet seg også i at 44 personer fra 15 land deltok på møtet. Standard Norge, som allerede var tildelt sekretariatet, hadde nominert Øivind Rooth fra Dibk, som leder av komiteen. Han ble enstemmig valgt på møtet.

- Dette er vi svært fornøyde med. Norsk lederskap av den europeiske komiteen er en vesentlig suksessfaktor for å sikre Norges ønskede utvikling av åpne standarder knyttet til BIM, heter det i en melding fra Standard Norge.

På møtet vedtok komiteen en forretningsplan (strategidokument) som nå skal sendes til CEN for endelig godkjennelse.

ISO-standarder blir europeiske standarder
I arbeidet med å få etablert en europeisk komité har Norge vært opptatt av at de mest sentrale internasjonale standardene (ISO) må gjøres til europeiske standarder.

- Dette er viktig for å unngå at det utvikles motstridende nasjonale standarder i Europa. Det er derfor positivt at komiteen på sitt første møte ble enige om umiddelbart å starte arbeidet med å adoptere sentrale ISO-standarder til europeiske standarder, EN-ISO, heter det i meldingen

Standardene det gjelder er:
* ISO 16739:2013 - Industry Foundation Classes

* ISO 29481-1 Building Information Modelling - Information Delivery Manual - Part 1 Methodology and Format

* ISO 29481-2 Building Information Modelling - Information Delivery Manual - Part 2 Interaction Framework

* ISO 12006 Building Construction - Organisation of Information about Construction Works - Part 3: Framework for object oriented information

Arbeidsgrupper opprettet
For det videre arbeidet i komiteen ble det vedtatt å foreløpig etablere fire arbeidsgrupper:

* Working Group 1 Strategy and Planning, som skal ledes av Storbritannia
* Working Group 2 Exchange information, som skal ledes av Tyskland
* Working Group 3 Information Delivery Specification, som skal ledes av Østerrike
* Working Group 4 Support Data Dictionaries, som skal ledes av Frankrike

Neste møte i Norge
CEN/TC 442 BIM vil ha tre møter i året i en oppstartsfase. Det neste møtet skal holdes i Oslo i februar 2016.

Ønsker flere norske deltakere
Norsk deltakelse i de ulike arbeidsgruppene vil være viktig for å sikre en ønsket utvikling av åpne standarder knyttet til BIM og et felles digitalt rammeverk som sikrer fri flyt av data mellom fag, aktører og prosesser.

- I Norge vil arbeidet i CEN/TC 442 vil følges av den nasjonale speilkomiteen SN/K 257 BIM-standardisering. Norske eksperter som ønsker å delta aktivt inn i arbeidet, enten i de europeiske arbeidsgruppene eller som medlem i den norske speilkomiteen, oppfordres til å ta kontakt med Standard Norge, skriver de i meldingen.