Hus kan rase ut etter E6-arbeid

Et 30 meter bredt og 10-15 meter dypt ras tok med seg hele parkeringsplassen utenfor stuevinduet til en familie i Alta. Fredag ettermiddag er det fremdeles usikkert om det vil gå nye ras.

Det skriverAltaposteni en artikkel på sine nettsider.

– Heldigvis gikk det godt denne gangen, sier prosjektleder Gudmund Løvli i Statens vegvesen til Altaposten.

Raset skjedde på familien Andreassens eiendom i forbindelse med arbeid på E6 gjennom Talvik i Alta fredag morgen.

– Jeg gikk ut i stua og så at hele parkeringsplassen utenfor vinduet var borte. Oi, skulle de grave så mye, tenkte jeg, sier Åse Andreassen overfor Altaposten.

Entreprenør på E6-strekningen er Jan Opgård. Gudmund Løvli i Statens vegvesen bekrefter overfor avisen at man har kjent til at grunnforholdene i området er utfordrende, men at man ennå ikke har det helt klart for seg hva som har skjedd.

– Vi vet på nåværende tidspunkt ikke hva som har hendt, annet enn at skråningen har gitt etter. Det har vært gravearbeid på stedet tidligere i dag, og det ser ut til at dette skjede rett etter at gravingen var ferdig. Årsaken til utglidningen er uviss, men vi ser at det er leire i området der utglidningen har hendt. Nå jobbes det med å kartlegge utstrekningen av leireforekomsten, for å finne ut om den går inn under huset. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at huset er i bevegelse, men vi må forsikre oss om at ikke leireåren går inn under huset. Før vi får avklart dette, er det for tidlig å si noe om tiltak eller lignende, sier Løvli.

Åse Andreassen og familien er evakuert fra huset inntil videre. Geotekniker Øyvind Hellum i Statens vegvesen tør ikke si om huset vil rase ut eller ikke.

– Det er en grunn til at vi har evakuert. Jeg tør ikke å garantere for at huset ikke raser ut, men vi vil forsøke å finne svar på det nå. Huset ser ut til å stå veldig godt inntil videre. Det er ingen synlige setningsskader, og utgangspunktet er at vi jobber for å berge huset. Men jeg tør ikke garantere noe, sier han.