Johan Sverdrup-utbyggingen billigere enn antatt

Den antatte prisen for første fase av utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet er redusert med 9 milliarder kroner, melder Det norske oljeselskap. Statoil er forundret over at selskapet går ut med de nye kostnadstallene.

– Det oppdaterte estimatet viser en nedgang i investeringskostnadene, og kommer som følge av en positiv markedsreaksjon på kontrakter og innkjøpsordre, skriver Det norske oljeselskap, også kjent som Det norske , i en børsmelding.

I februar ble investeringskostnadene anslått til 123 milliarder kroner. Nå er summen redusert til 114 milliarder.

Forundret

Statoil, som er operatør på Johan Sverdrup, er forundret over at Det norske sendte ut en børsmelding om de nye kostnadstallene, skriver Sysla.

– Det normale er at det i så fall er operatøren som gjør det. Men jeg kan si at leverandørmarkedet har reagert positivt på vårt behov for å redusere kostnadene i prosjektet. Noe av den positive effekten oppveies likevel av en ugunstig utvikling av kronekursen målt mot dollar, sier Ola Anders Skauby, informasjonssjef i Statoil.

Viktig

Det norske mener så store kostnadsreduksjoner er med på å øke verdien av selskapet, og at det derfor er det riktig å informere aksjemarkedet siden det kan påvirke aksjekursen.

– For Statoil som er et langt større selskap, har slike kostnadsreduksjoner relativt sett mye mindre betydning, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske.

På Oslo Børs steg verdien av aksjene til både Det norske og Statoil, som også eier utvinningslisenser for feltet, etter at de justerte tallene ble kjent. Ved 10-tiden var de to aksjene opp henholdsvis 3,9 og 3,6 prosent.