OsloSolar. Illustrasjon: Code ArkitekturOsloSolar. Illustrasjon: Code ArkitekturOsloSolar. Illustrasjon: Code Arkitektur

OsloSolar vant plusshus-konkurranse

OsloSolar vant over 15 andre forslag i arkitekt- og innovasjonskonkurransen for Oslos første plusshus.

Det skriver Entra i en pressemelding torsdag.

Prosjektet OsloSolar, av Code Arkitektur i samarbeid med Rambøll og Institutt for Energiteknikk, er kåret til vinner av en internasjonal arkitekt- og innovasjonskonkurranse. Entra utlyste konkurransen i 2014 om et nytt og miljøvennlig kontorbygg på Lilletorget midt i Oslo. 16 forslag kom inn til konkurransen, heter det i pressemeldingen.

– Lilletorget har en helt spesiell plass i Oslo ved Akerselven og Vaterlandsparken. Viktige bygg som Oslo Plaza, Oslo Spektrum og Posthuset er Lilletorgets naboer, og landets største kollektivknutepunkt, Oslo S, er to minutter unna. Her vil vi bygge et ikonisk og innovativt bygg hvor miljøinnovasjon, arkitektur og byutvikling går hånd i hånd, sier juryleder Kristin Haug Lund, som er direktør prosjekt og teknisk i Entra.

Prosjektet på Lilletorget har fått navnet Urban+. Det skal bli et plusshus, og Entra samarbeider, ifølge presemeldingen, tett med FutureBuilt.

– Dette kan bli et plusshus i bred forstand. Tett og urbant og med god kvalitet på byens mest sentrale kollektivknutepunkt, null parkering for biler og cutting edge sykkelfasiliteter, kretsløpsbaserte konstruksjoner og et kraftverk av en bygning, som produserer mer energi enn den trenger selv. Ikke minst er OsloSolar formgitt av dyktige arkitekter som viser at en klimavennlig arkitektur også kan være attraktiv og tilføre byen nye kvaliteter, sier Stein Stoknes, jurymedlem og prosjektleder i FutureBuilt.

Vinnerforslaget OsloSolar har et sørvendt skråtak for å skape optimalt areal til solceller. På denne måten får man plass til totalt 8.300 kvadratmeter solceller. Bygningen vil produsere minst 2 kilowatttimer mer energi per kvadratmeter enn den forbruker, og være energipositiv gjennom hele livsløpet, skriver Entra i pressemeldingen.