Foto: Foto: Trond Joelson

Disse tre kjemper om Oslo bys arkitekturpris 2015

Vulkan byplangrep, Bjørnsletta skole og Bjerkedalen park er alle tre funnet verdige som finalister til Oslo bys arkitekturpris 2015.

Det er et stort spenn i hvilke typer prosjekter som kjemper om Oslo bys arkitekturpris i år. 42 prosjekter ble foreslått, 25 ble silt ut til utstilling på Rådhusplassen og 3 har nå fått plass i finalen. 

Dette er de nominerte:

* Bjerkedalen park ved Dronninga landskap og Filter arkitekter a.s.

* Bjørnsletta skole ved L2 Arkitekter AS og Østengen og Bergo AS

* Vulkan byplangrep ved LPO Arkitekter

- Årets finalister har til felles at de er gode møteplasser i ulike bysituasjoner. Dette er arkitektur som beriker byen vår og utdyper dens kvaliteter, sier Ellen S. de Vibe, etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten.

De Vibe mener den årlige prisen er en gyllen sjanse til å vise hva vi får til. For det har vært høyt byggeaktivitet med til dels høy kvalitet i hovedstaden det siste året.

Og blant de 25 kandidatene er det eneboliger, skoler og barnehage, kontor, parker, byplangrep og boligprosjekter.

- Det medfører en ekstra utfordring å skulle velge de beste arkitektur- og landskapsprosjektene når man skal sammenligne en park med en enebolig. Eller en skole med et byromsprosjekt. Gledelig da at vi i år finner stor bredde også blant de prosjektene som står frem med høy kvalitet, sier Henning Kaland.

Henning Kaland er partner i Code arkitektur, Oslo og leder Rådet for byarkitektur. Han har siden 2008 deltatt i nominasjonen til Oslo bys arkitekturpris.

Finalistene

Bjørnsletta skole

Ved Åsjordet T-banestasjon og midt i en småhusbebyggelse med hager og store trær, ligger nye Bjørnsletta barne- og ungdomsskole med flerbrukshall. Skolegården, som har hovedadkomst fra sør, ligger som en åpen forplass med utsikt mot fjorden. Miljøriktige løsninger er gjennomført i hele anlegget.

Utdrag fra juryens begrunnelse: «Arkitektene har lyktes i å forme skolen som en inviterende arena både for elever og det lokale nærmiljø.»

Bjerkedalen park

Bjerkedalen park er fornyet med gangveier, planterikdom, kafé og plass til aktiviteter og rekreasjon. Hovinbekken er åpnet og renner gjennom hele parken, blant planter og under broer. I søndre del kan man bade om sommeren og gå på skøyter om vinteren.

Utdrag fra juryens begrunnelse: «Plangrepet er tydelig og resultatet er landskapsarkitektur av høy kvalitet.»

Vulkan byplangrep

Industriområdet Vulkan er transformert til et innholdsrikt område i byen. Med Vulkan er det laget helt nye forbindelser gjennom byen, som overskrider tidligere barrierer. Historiske og moderne bygninger ligger side om side, og både enkeltbygninger og området er utviklet med nyskapende miljøløsninger.

Utdrag fra juryens begrunnelse: «Planens tydeligste styrke er den bevisste påkoblingen til tilstøtende områder, samt de fint skalerte uteområdene som binder de ulike byggenes funksjoner sammen på en vellykket måte.»