Velkomment krav om mer faglært arbeidskraft

Mange i byggenæringen har i lengre tid etterspurt strengere krav om bruk av faglært arbeidskraft ved offentlige innkjøp. Nå har Statsbygg lansert krav om bruk av 40 prosent faglærte på sine byggeplasser. Man kan selvsagt diskutere om dette er nok - men det er i alle fall en god start.

Hovedtyngden av virksomhetene i byggenæringen jobber seriøst og skikkelig – og har et forhold til bruk av faglært arbeidskraft på sine byggeplasser – men ikke alle. Det å benytte fagkompetanse er et av de fremste virkemidlene som finnes for å bygge opp under seriøsiteten i næringen. De som forsøker å hente inn noen lettjente penger ved bruk av ufaglærte vil nå få det litt vanskeligere.

Som et ledd i å stramme opp i sine kontraktskrav har Statsbygg nå lagt frem flere nye krav som må følges av de som håper å ta på seg jobber for den store statlige utbyggeren. Blant annet innebærer dette at minimum 40 prosent av arbeidede timer på Statsbyggs bygg- og anleggsprosjekter skal utføres av arbeidere med fagbrev, svennebrev eller dokumentert fagopplæring fra andre land. Dette betyr at flere virksomheter som tidligere kunne tatt på seg jobber nå vil få noen utfordringer.

Spørsmålet er om dette nok. Burde ikke kravet vært 70-80 prosent bruk av faglærte arbeidere – eller hvorfor ikke 100 prosent? Alle på en byggeplass burde i utgangspunktet være faglærte. Nå er nok dette vanskeligere å få til i praksis enn det høres ut som – det må også være mulig å nå disse kravene. For de fleste seriøse aktørene burde utvilsomt et krav om 40 prosent være fullt ut oppnåelig. Vi er også glade for at Statsbygg signaliserer at dette er et tall som de gradvis har et mål om at skal økes. For dette er helt klart en god start – og en gradvis økning vil bli en enda bedre fortsettelse – som vi også håper næringen verdsetter. Dette vil ikke løse alle seriøsitetsproblemene, men det vil helt klart hjelpe.

Nå skal vi også huske på at Statsbygg har fremmet flere nye krav som å utestenge entreprenører og underentreprenører med et brokete rulleblad. De varsler også en tøffere tone ved mislighold av kontrakter som utlyses med nye kontraktbestemmelser. Ved gjentatte brudd på krav til SHA og lønns- og arbeidsvilkår, vil blant annet byggherren ha mulighet til å heve kontrakten, selv om forholdene rettes opp. Ikke minst vil det også bli slik at arbeidstimene utført av en eller flere lærlinger på alle prosjekter minimum skal utgjøre fem prosent av arbeidstimene knyttet til produksjon i utførende fag.

Den store utfordringen med disse punktene er å kontrollere alle disse opplysningene opp mot selskapene som leverer inn anbud – det er selvsagt en stor jobb. Men vi håper helt klart at Statsbygg lykkes. Når en så stor utbygger som strammer grepet vil det få konsekvenser.