Illustrasjonsfoto: Statnett

Statnett bygger raskere mellom Troms og Finnmark

Statnett endrer fremdriftsplanen for den nye kraftledningen mellom Balsfjord i Troms og Skaidi i Finnmark. Med de nye planene vil hele ledningen stå ferdig to år tidligere enn planlagt.

Den tidligere planen var at ledningen frem til Skaidi skulle være på drift i 2021. Den gang skulle strekningen mellom Balsfjord og Skaidi deles i tre, og siste del fra Skillemoen(Alta) til Skaidi avventes to år.

Med ny fremdriftsplan, og samtidig oppstart på tre strekninger, vil ledningen stå ferdig to år tidligere – forutsatt nødvendige tilganger til grunn fra byggestart 2016.

- Det er flere grunner til at vi nå gjør denne endringen, sier konserndirektør Elisabeth Vardheim i Statnett i en pressemelding.

– Siden saken sist var oppe til vurdering har premissene som den gang pekte mot 2021, endret seg. Den gang hadde vi en mer anstrengt ressurssituasjon i årene frem mot 2020 som følge av en markant topp i utbyggingen de kommende årene. I Nettutviklingsplanen som legges frem 1. oktober har vi frigjort ressurser gjennom omprioriteringer i prosjektporteføljen. Det benytter vi oss av, da raskere fremdrift til Skaidi vil bedre forsyningssikkerheten til Finnmark betydelig, sier Vardheim.

– Vi ser også at situasjonen i leverandørmarkedet har bedret seg. Vi opplever høyere kapasitet og sterkere konkurranse enn før. Vi har dessuten økt vår egen leveranseevne som følge av en rekke målrettede tiltak, legger Vardheim til.

– I sum gjør dette at det nå var rom for en mere effektiv prosjektgjennomføring, og ved å kunne avslutte to år tidligere sparer vi også kostnader.

Høringsrunden på Nettutviklingsplanen 2015 har vist at fremdriftsplanen frem til Skaidi har stort fokus i nord.

Forespørsler på ledningsbygging vil gå ut i oktober, til prekvalifiserte entreprenører.

Den endrede tidsplanen medfører også at utbygging og utvidelse av stasjonsområdet på Skaidi, fremskyndes med to år.