Under Oslo Urban Arena vil det bli presentert 12 casestudier fra innovasjonslokaler fra London, Amsterdam, Barcelona, Stockholm og andre. Oslo er representert ved Oslo Cancer Cluster (bildet) og MESH. (Foto: Trond Joelson)

Duket for Oslo Urban Arena

Onsdag 23. og torsdag 24. september går byutviklingskonferansen Oslo Urban Arena av stabelen  på Folketeatret.

Ifølge en pressemelding fra arrangøren henger ikke eiendomsbransjen med i utviklingen av innovasjonsøkonomien. På konferansens første dag vil det bli lagt frem en helt ny rapport som tar for seg drivkreftene og behovene til innovasjonsøkonomien,og som konkret peker konkret på hva eiendomsbransjen må gjøre fremover.

I pressemeldingen heter det at innovasjonsøkonomien er her, men at de fleste av våre bygninger ble bygget for industri- eller bedriftsøkonomi. De er eid og ledet av forretningsfolk med eldre forretningsmodeller i tankene. Lange leiekontrakter, og «one size fits all».

Erling Fossen i Oslo Metropolitan Area. (Arkivfoto: Svanhild Blakstad)

I tradisjonelle bedrifter er lokalene tomme i 16-tiden, og innledende leieforhandlinger har handlet om parkeringsplasser, trimrom og kantine. Oppstartsbedrifter lurer på hvor overnattingsmuligheten på kontoret er, og om kvaliteten på restaurantene og skolene i nærmiljøet. De ser overhodet ikke etter parkeringsplasser, de vil finne et nabolag å leve og jobbe i. På mange måter er oppstartsbedriftene utleiers verste mareritt: fordi hvis de lykkes; vokser de ut av lokalene superraskt, og hvis de ikke lykkes, så står leieinntekten i fare.

Eiendomsbransjen har tradisjonelt sett på utviklingen som en trussel, og ikke som en mulighet. Nå gir en ny undersøkelse et spark til en bransje som trenger å våkne, i Europas raskest voksende hovedstadsregion.

Urban Land Institute presenterer resultatene av en rykende fersk undersøkelse «Technology, Real Estate and the Innovation Economy» under Oslo Urban Arena 23. september.

Innovasjonsbydeler har vokst frem i minst 50 byer i verden de siste 20 årene. Noen er planlagte og kuratert. Andre har vokst frem organisk. Hva kan man lære av dem?

12 casestudier fra innovasjonslokaler (fra mindre inkubatorer til hele bydeler) inngår, fra London, Amsterdam, Barcelona, Stockholm og andre. Oslo er representert ved Oslo Cancer Cluster og MESH.

Les mer om programmet her. 

Konferansen arrangeres av NE kunnskap and Greater Oslo i samarbeid med Oslo Metropolitan Area og partnere fra Oslo Region Alliance og Oslo Business Region.