Statoil ser behov for nye leteområder

Statoil-sjef Eldar Sætre er klar: Aktiviteten i oljenæringen vil falle mye etter 2025 dersom ikke nye felt åpnes for leteaktivitet.

Konsernsjefen understreket på Arbeiderpartiets industrikonferanse i Oslo mandag at det er helt nødvendig med nye arealer for leting.

– Produksjon og aktivitet vil falle mye etter 2025 dersom vi ikke finner nye felt. Ny aktivitet forutsetter en jevn tilgang til nye områder. Derfor blir 23. konsesjonsrunde veldig viktig for videre aktivitet, men det vil også være nødvendig å åpne ytterligere områder i årene som kommer, sa Sætre.

Han viste til at petroleumsnæringen skaper 250.000-300.000 jobber i Norge.

– Vi har alltid utviklet nye områder basert på kunnskap, og vi vil aldri gå inn i områder der vi ikke føler oss helt trygge på at fiskeri- og miljøhensyn er godt ivaretatt, understreket Statoil-sjefen.

Nedgangen i oljeinvesteringene og oljeprisens kraftige fall har det siste året ført til høyere ledighet og svakere vekstutsikter for norsk økonomi. Anslag viser at godt over 20.000 oljerelaterte jobber allerede har forsvunnet i Norge.

Får støtte

I mai viste tall fra Oljedirektoratet at det skal bores 24 prosent færre letebrønner på norsk sokkel i år sammenlignet med i fjor. Statistisk sentralbyrå anslo nylig at investeringene i oljesektoren vil falle kraftig også i 2016 og året etter.

Det rammer også norsk leverandørindustri, og Sætre får støtte fra konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker. Eriksen lister opp nye letearealer som ett av flere suksesskriterier for at norsk leverandørindustri skal kunne lykkes fremover.

– Tilgang til nye arealer er også viktig for å skape grunnlag for vekst, sier han.

– Når prioriteringene gjøres i verdens største oljeselskaper, blir mulighetene i Norge holdt opp imot mulighetene i andre petroleumsregioner, forklarer Eriksen.

– Flankepolitikerne kan ønske å stanse eller begrense olje- og gassvirksomheten. Realpolitikerne søker løsninger som forener de ulike hensynene, mener Aker-sjefen.

Omstridt

Åpning av nye områder for oljeleting er en svært omstridt politisk sak.

I samarbeidsavtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF står det klart at området Lofoten, Vesterålen og Senja skal vernes mot oljeleting i denne stortingsperioden. Avtalen innebærer også at det ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet eller konsekvensutredning i havområdene ved iskanten.

Arbeiderpartiet er for en konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

SV og Miljøpartiet De Grønne stemte for å avlyse hele 23. konsesjonsrunde da saken ble behandlet i Stortinget.

– Bør kutte utslipp

SVs miljøpolitiske talsperson Heikki Eidsvoll Holmås sier oljeindustriens klimautslipp har økt kraftig siden 1990.

– Det har skjedd fordi den stadig har fått gjennomslag for sine krav om mer leteareal, sier han til NTB.

Holmås ber oljebransjen kutte sine klimautslipp snarere enn å «drømme om oljeboring i stadig mer sårbare og verdifulle havområder».

Aps industrikonferanse er en del av partiets arbeid med å meisle ut en ny industripolitikk. Aps industriutvalg skal legge fram forslag til en ny industristrategi for Norge i februar neste år.