Igjen frykter man at deler av fjellet Mannen kan rase ut. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NVE: – Usikkert hvor fort Mannen-raset vil komme

Ny teknologi gjør at overvåkingen av fjellet Mannen er bedre enn i fjor høst. Men fortsatt er det knyttet stor usikkerhet knyttet til hvor fort et ras vil komme.

I de øvre delene av fjellet i Rauma kommune i Romsdalen var bevegelsene oppe i 5-6 centimeter i døgnet da det regnet som verst fredag.

– Det er ikke så langt unna det nivået vi var på i fjor høst. Fremdeles er det ganske store bevegelser her. Men i den nedre delen er bevegelsene mindre, så her vil vi se større bevegelser før det store skredet går, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

På en pressekonferanse lørdag kveld opplyste Blikra at Mannen begynner å respondere på nedbøren. Da var bevegelsene på rundt 4-5 centimeter, og det var meldt nedbør fram til midnatt natt til søndag. NVE omtaler samtidig at farenivået fortsatt er ekstremt (rødt).

Steinsprang

Bevegelsene i det øvre partiet gjorde at farenivået ble hevet til rød kategori, det høyeste nivået.

– Vi klarer å følge skred veldig langt med teknologien vi har. Men usikkerheten vår ligger i hvor fort utviklingen kan gå. Derfor varsler vi rødt, sier Blikra, som legger til at fjellet blir holdt under kontinuerlig overvåking.

Natt til lørdag meldte politiet om flere steinsprang i fjellet.

– Dette kan fortelle at det er snakk om et ustabilt fjellparti, men steinsprang er et normalt fenomen. Det ble ikke plukket opp av vårt utstyr, noe som betyr at det kan ha kommet fra nedre del av fjellpartiet eller på siden, framholder geologen.

Vakthold

Politiet har innført oppholdsforbud, og alle de ni beboerne i området er evakuert.

– De er ved godt mot, men det tærer på å ha en så uavklart situasjon. Kommunene har jobbet for å finne gode løsninger for dem, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune.

– Vi har nettopp avsluttet et møte med de evakuerte. De har gitt oss en statusrapport og sagt hvordan de ser for seg tiden framover. De har fått beskjed om å ringe dersom de trenger noe, legger han til.

Politiet og sivilforsvaret holder vakt for å hindre folk i å ta seg inn i området. 350 sauer er også hentet ut.

Raumabanen stengt

Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned.

Fjellhyllen som står i fare for å rase ut, har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås er stengt som følge av situasjonen. NSB opplyste fredag kveld at det arbeides med å organisere alternativ transport.(©