Per Helge Pedersen, næringspolitisk redaktør i Byggeindustrien.

Petra er en sint dame

Hvorfor bygges det nye hus der flommen har herjet før, spør næringspolitisk redaktør Per Helge Pedersen.

Været skaper nok en gang store problemer i Sør-Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Så ser vi det igjen. Regnet høljer ned fra en rasende Petra. Bekker og elver fylles og det flommer over.

Mange har opplevd at vann fyller kjellere, ødelegger hus og hager gang på gang. Men likevel bygges det nye hus i områder som er flomutsatt og hvor flommen har herjet før.

Hvor er manns minne? Hvor er bygningsmyndighetene som godkjenner slike prosjekter? Og hva blir gjort for å hindre nye overforsvømmelser? Og hvorfor tar folk sjansen på å bygge hus i farlige områder?

Ja, spørsmålene er mange.

Dette uværet var godt varslet, men likevel synes det som folk tror på undere. Dette skal ikke ramme meg. Myndighetene går ut med advarsler om at man må berge det som berges kan. Men hva ser vi? Biler står under vann. Fabrikker, kontorer og forretninger står under vann. Hytter og hus ødelegges. Og avlingene til bøndene seiler sin egen sjø i sine hvite plastikkegg.

Er det virkelig slik at ikke noe av dette kunne ha vært berget?

Vi skal selvsagt ikke kunne forvente at vi skal bygge trygt for 50- eller 100-årsflommer og uten at det blir hendelser. Det blir for dyrt sier fagfolk. Men hva når slike flommer kommer stadig oftere. Og hva gjør vi med vei- og jernbanebygging. Fortsetter vi som før eller planlegger vi for den virkelige store flomkatastrofen? Når man ser TV-bildene hvor flomstore elver herjer med broer, veier og jernbanelinjer, ser man hvilke enorme krefter som er i gang. Kunne noe av denne infrastrukturen vært lagt andre steder?

Selvsagt er det lett å sitte bak et PC-tastatur og kritisere. Men problemet er at dette er advarsler som er kommet opp gjennom lang tid. Og dette er advarsler som er gjentatt gang på gang. Kommisjoner opprettes og kommer med forslag til tiltak. Men blir disse forslagene fulgt. Glemmer man virkelig ødeleggelsene og de mange store og små tragediene den dagen vannet går tilbake?

Gjennom en mannsalder har vi i Byggeindustrien sett hva naturens herjinger kan forårsake - om det er flom, ras eller orkaner. Selvsagt er det en årsak til de klimaendringer vi nå ser. Det vil nok gå lang tid før vi klarer å styre naturen (om vi noen gang klarer det), men vi kan i alle fall være bedre forberedt. Det må være mulig å sikre seg bedre enn det vi ser i dag.