- I Oslo har vi fortsatt 92.000 byggesaker på papir helt tilbake til 1800-tallet og frem til 2006, sier etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten, Ellen de Vibe.

Plan- og bygningsetaten digitaliserer én kilometer arkivhyller

Plan- og bygningsetaten i Oslo har tildelt kontrakt for digitalisering av byggesaksarkivet til Geomatikk AS. Arkivet består av ca én kilometer arkivhyller, eller tilsvarende fire millioner dokumenter. 

- Dette blir et viktig steg for å forenkle byggesaksbehandlingen i Oslo, sier byråd for byutvikling, Bård Folke-Fredriksen. 

 – Både brukerne og kommunen vil spare tid når alle eldre byggesaker er tilgjengelig digitalt.

Digitaliseringen skal gjennomføres over to år, og kontrakten har en ramme på ca 15 millioner. I dag må Plan- og bygningsetaten finne frem alle papirdokumentene på en eiendom når en huseier eller en utbygger skal i gang med et byggeprosjekt.

- I Oslo har vi fortsatt 92.000 byggesaker på papir helt tilbake til 1800-tallet og frem til 2006, sier etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten, Ellen de Vibe. 

– Når digitaliseringen er fullført kan brukerne logge seg inn hjemmefra og hente frem alle byggetegninger og dokumenter knyttet til eiendommen.

Mange byggesaker ligger allerede på nett. Dette gjelder alle saker fra 2006 og fremover, samt ca 130.000 byggesaker fra indre by, Oslo vest og Groruddalen. Disse sakene var tidligere scannet inn på mikrofilm før digitalisering, mens arkivet som Geomatikk skal digitalisere er kun på papir.

-Dette prosjektet skal komplettere det digitale byggesaksarkivet, og vil gi både oss og brukerne raskere og bedre oversikt, sier de Vibe.

Alt ferdigscannet materiale publiseres fortløpende i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn. I de to årene prosjektet varer vil det transporteres byggesaker til Geomatikk i Trondheim ca. én gang i måneden. Byggesakene er arkivert etter gårds- og bruksnummer, og Geomatikk starter med det laveste gårdsnummeret og jobber seg oppover.