Foto: Cato Brekke AndersenFoto: Cato Brekke AndersenFoto: Cato Brekke AndersenFoto: Cato Brekke AndersenFoto: Cato Brekke AndersenFoto: Cato Brekke AndersenFoto: Cato Brekke AndersenFoto: Cato Brekke Andersen

Satser på fysisk aktivitet for å redusere sykefraværet

Fredag 11. september var det offisiell åpning av Nordic Crane Trondheim AS sitt nye kontor- og verkstedbygg på Løvåsmyra 8 på Heimdal, rett utenfor Trondheim sentrum. 

Åpningen ble markert gjennom ”snorklipping” av daglig leder Magnus Gulstad, samt en rekke aktiviteter for både store og små. Det som likevel ble viet mest oppmerksomhet var det nye treningsrommet.

Det er ingen tvil om at Nordic Crane Trondheim mener alvor med sin satsning på fysisk aktivitet. Rommet er strategisk plassert ved personalinngangen og gir alle som kommer på jobb en påminnelse om at arbeidsplassen legger til rette for fysisk aktivitet. Om det først trenes i rommet, blir effekten sterkere gjennom at man selv vil ta tak i egen helse og delta. At den eneste plassen på anlegget hvor man har tillatelse til å røyke, ligger rett utenfor vinduet til treningsrommet, er heller ingen tilfeldighet.

Kreative løsninger og ukentlige fellesøkter

I selve treningsrommet finner man ikke de vanlige apparatene som man kan forvente på et slikt sted. Her er det fokus på funksjonell trening som skal gjøre de ansatte bedre rustet til å utføre sin jobb. Manualer og apparater er byttet ut med kjetting, sjakler, løftestropper og diverse annet løfteredskap som kranførere må håndtere daglig.

Det legges opp til en felles økt i uka med instruktør Allan Fallrø i Myworkouts AS for å lære øvelser og riktig teknikk for de ansatte. Ut over dette er rommet 100 prosent selvbetjent og åpent 24 timer i døgnet for alle som har adgang til bygget. Ferdige treningsøkter er filmet og ligger klar bare man starter opp prosjektoren i rommet –ledet av samme instruktør.

- Som kranfører er man ofte førstemann på byggeplassen og den siste som går hjem, siden krana skal være operativ hele arbeidsdagen. Nordic Crane Trondheim er bevisst på dette og en effektiv treningsøkt vil derfor ikke vare mer enn 40 minutter, inklusiv oppvarming og uttøying. Kvalitet er mye viktigere enn kvantitet og derfor er det mest optimalt å trene sammen med kollegaer under kyndig ledelse, heter det i en melding fra selskapet. De vil derfor prøve seg frem med ulike treningstider for fellestreing slik at man tilpasser dette til driften av selskapet.

Tommelen opp fra Marit Bjørgen

En som ikke er i tvil om at økt fysisk aktivitet vil gjøre godt både for den enkelte ansatte, samt fellesskapet er skidronningen Marit Bjørgen, som sammen med tidligere verdensmester i skihopp, Anders Bardal, var med å innvie nevnte treningsrom sist fredag.

- Om de får skapt en kultur der trening blir en naturlig del av uka, har de kommet langt. For en kranfører som sitter mye stille, samt gjør en del tunge løft, vil aktivitet være forebyggende i forhold til skader og sykdom, samt gi mer energi, sier Bjørgen.

- For noen som skal være topp konsentrert så mye av arbeidsdagen, er det viktig å være på høyde både fysisk og mentalt, og en bra treningshverdag vil garantert gi effekt, forteller hun videre.

Bygghelsetjenesten Midt-Norge og instruktør Allan Fallrø samarbeider med Nordic Crane Trondheim rundt dette prosjektet. Rommet skal være en arena der man både forebygger samt rehabiliterer ansatte. Med primus motor for treningen, HMS-leder Geir Ole Berdahl, får de ansatte i tillegg tilgang til en som har vært del av et toppidrettsmiljø i en rekke år. En som den tidligere landslagstreneren i hopp hadde under sine vinger fra 2002 til 2011, er Anders Bardal.

- Absolutt et veldig positivt tiltak. Om dette er med på å redusere sykefravær, og samtidig skape samhold og en enda bedre arbeidssituasjon, er det vinn-vinn. Kostnaden på selve treningsrommet vil være spart inn på relativt kort tid, sier han.

Innviet treningsrommet

Både Anders, Marit og Geir Ole, samt flere av de ansatte i Nordic Crane Trondheim viste frem mulighetene før den offisielle åpningen fredag. Alle sammen ble drevet hardt av tidligere nevnte Fallrø. Det var mange som fulgte interessert med på treningsøkta og det er ingen tvil om at man kan gjøre mye mer med løfteutstyr enn det man er vant til i kranbransjen.

Fasilitetene er i orden, nå gjenstår bare jobben med å motivere ansatte til bruk av rommet, men i følge Bardal er Geir Ole Berdahl mannen som kan få det til.

- Jeg kjenner alt til hans metoder. Han får det helt sikkert til, avslutter han.