Arbeidstilsynet er alt annet enn fornøyd med resultatene etter kontroller i 49 byggeplasser i hytteområder i Hedmark og Oppland (illustrasjonsfoto: Jørn Hindklev).

Kontroll: 86 pålegg om HMS-kort på 49 byggeplasser

Arbeidstilsynet utførte i uke 36 kontroller sammen med Skatteetaten, lokale oppkrevere og politiet kontroller på 49 byggeplasser i hytteområder i Hedmark og Oppland. Resultatet var begredelig. 1 av 3 arbeidet ulovlig og det ble gitt 86 pålegg om HMS-kort.

Det er avisa Østlendingen som melder dette på sin internettside.

– Det er alvorlig at vi avdekker såpass mange arbeidstakere uten lovlige HMS-kort. Vi erfarer dessverre at arbeidstakere har HMS-kort som er utløpt på dato eller som gjelder et tidligere ansettelsesforhold. HMS-kort skal fornyes når man skifter arbeidsgiver, sier tilsynsleder Rune Svingen i Arbeidstilsynet via en pressemelding.

Arbeidstilsynet foretok under kontrollene stansing av 6 byggeplasser grunnet farlig arbeid, inndro 24 HMS-kort og ga 86 pålegg om HMS-kort.

Østlendingen skriver at resultatene viser en klar tendens til underbetaling.

− Mange arbeidstakere avlønnes ikke i henhold til lønns - og arbeidsvilkår som følge av forskriften om allmenngjøring av tariffavtale på byggeplass i Norge, fastslår Svingen.