ABB leverer teknologien som skal gjøre strømnettet smartere. Foto: Peter Tubaas / ABB

Millionstøtte til Lyse for smartgrid-utbygging

Lyse Elnett får 15 millioner kroner i investeringsstøtte fra Enova til et prosjekt som skal bygge og teste ut framtidens strømnett.

Det skriver Enova i enpressemeldingpå sine nettsider.

– Det er veldig kjekt at vi med støtte fra Enova kan gå i gang med å bygge framtidens strømnett i vår region. Vi får muligheten til å teste ut nytteverdien av smartgrid-teknologi kombinert med nye automatiske strømmålere hos kundene i et større område, sier avdelingsleder Åshild Helland i Lyse Elnett.

Smartgrid er betegnelsen på mer intelligente strømnett, hvor man tar i bruk teknologi for instrumentering og kommunikasjon. Det er første gang smartgrid-teknologi blir testet ut i så stor skala i Norge, heter det i pressemeldingen.

Det største testområdet er i Stavanger sentrum, med 25 nettstasjoner. Det skal også være et satellittområde i Sandnes med fem nettstasjoner.
– Det skal bli både spennende og interessant å følge dette prosjektet. Løsningen kan redusere energitapet i strømnettet betydelig. Skal vi møte fremtidens kraftbehov, er vi avhengige av innovative aktører som går foran og bidrar til at også strømnettet blir mer energieffektivt. Smartgrid-utviklingen er inne i en fase hvor det er viktig at løsninger demonstreres i større skala for å utvikle metodikk og synliggjøre fordelene med en slik løsning. Vi er glade for at vi med vår investeringsstøtte kan bidra til at nettopp et slikt demonstrasjonsprosjekt blir gjennomført. Erfaringene fra Stavanger vil bidra til at nettselskapene kan ta i bruk denne typen løsninger tidligere enn de ellers ville gjort, sier seniorrådgiver Merete Knain i Enova.

Lyse Elnett har tidligere inngått en avtale med ABB om industrielt samarbeid for bruk av Smartgrid-teknologi. Det er ABB sin fabrikk i Skien som skal levere de nye smarte ringkabelanleggene, samt lavspenningstavler og transformatorer, som skal settes inn i nettstasjonene, heter det i pressemeldingen.