Expro

Foto: Eirik HalvorsenFoto: Eirik HalvorsenFoto: Eirik HalvorsenProsjekteringsleder Per Henrik Rommetveit og anleggsleder Rune Skeie i Block Berge Bygg, salg- og markedsleder Erling Mellemstrand og prosjektleder Lena Thornes fra Caverion, samt sivilarkitekt Finn Haike Larsen fra Bygg-Kon AS.

Nylig flyttet oljeserviceselskapet Expro inn i det gigantiske kombinasjonsbygget i Risavika utenfor Stavanger.

Fakta

Sted: Risavika, Sola kommune
Prosjekttype: Næringsbygg
Kontraktssum eks mva:
147 millioner kroner
Bruttoareal: Ca. 8.500 kvm
Tiltakshaver: Ringholm 1
Totalentreprenør: Block Berge Bygg
Arkitekt: Bygg-Kon
Rådgivere: Totaltekniske fag: Caverion l RIE: Ekrheim Elconsult l RIV: Sweco l RIB: Cowi (brannteknisk konsulent) l RImiljø: Multiconsult l RIB: Bygg-Kon
Underentreprenører/leverandører: Gravearbeider: Stangeland Maskin l Betongsaging: Sørvest Betongsaging l Betongarbeider: Block Berge Bygg l Stål: Varhaug Bygg og Montasje l Rekkverk/trapper: Trappeteknikk l Taktekking: Protan l Glass/fasader: Hubro l Røykluker/ overlys: KK Byggsystemer l Solskjerming: Atum Solskjerming/ Hubro l Lås og Beslag: Sikring & Lås l Porter: Portteknikk l Innredning: Moelven Modus l Kantinekjøkken: Matec l Minikjøkken: Haugstad Trevarefabrikk l Flis: Waldeland & Dubland l Gulv og maling: Jæren Gulv l Tekniske fag: Caverion l Heis: TKS l Traverskraner: Datek l Branntetting: Themax l Elementfuging: Themax l M Ståldør: Themax l Gjerder/ porter: Systemsikring l Byggkran: Kranor l Leieutstyr: Ramirent l Byggutvask: ISS Facilities

Det er Veidekke-selskapet Block Berge Bygg som har hatt totalentreprisen til det nye bygget, som er ligger på en tomt på rundt 19.000 kvm, og er bygget for Ringholmen 1 AS.
Fra elementbygget, som består av kontorer og verksted, har man praktfull utsikt mot havet. Block Berge Bygg begynte byggearbeidet i mars 2014, og for en måned siden sto Expro-bygget ferdig. Lokalene rommer totalt cirka 7.000 kvm med verksted i første etasje, og kontorlokaler i tre etasjer på til sammen 1.500 kvm. Bygget har en kontraktsum på 147 millioner kroner.

Sandwich-konstruksjon
Bygget består av en sandwich-konstruksjon av betongelementer og glass i fasadene, mens takkonstruksjonen har stålplater og tradisjonell tekking. De store glassfasadene er av aluminium.
– Det er Hubro AS som har levert glassfasadene i tillegg til vinduer og dører, sier prosjekteringsleder Per Henrik Rommetveit i Block Berge Bygg til Byggeindustrien.
For øvrig har firmaet Moelven Modus AS levert all systeminnredning i Expros nye storstue – både i kontorlokalene og i verkstedet.
– Protan AS har stått for hele taktekkingen, mens Caverion har hatt den totaltekniske entreprisen, sier Rommetveit.

Innovativ elektroentreprise
Den innovative Caverion-entreprisen inneholder blant annet klimataket i kontordelen av bygget.
– Taket bidrar til et lydløst klimaanlegg som også er trekkfritt. Anlegget klarer å holde en stabil temperatur hele året, sier salg- og markedsansvarlig i Caverion AS, Erling Mellemstrand til Byggeindustrien.
Han forteller at det stabile inneklimaet som klimataket bidrar til, er dokumentert gjennom fem års forskning og publisert internasjonalt.
– Teknologien er ikke så veldig ulik den man finner i andre klimaanlegg, men med vår teknologi oppnås et lydløst anlegg fordi det ikke finnes spjeld som genererer turbulens. Den trekkfrie ventilasjonen får vi ved å montere en langsgående spalte i hele byggets lengde der luften slippes inn i kontor-
landskapet. Klimataket kan både kjøle, varme og ventilere luften, forklarer Mellemstrand.

– Øker produktiviteten
Dessuten påpeker han at produktiviteten hos de ansatte øker ved å benytte klimatak.
– Når folk flyttes fra et bygg med konvensjonelt innvendig tak til et bygg med klimatak som gir bedre inneklima, viser forskning at produktiviteten øker med tre prosent. Teknologien gjør også lokalene veldig ombygningsvennlige og gir dem stor fleksibilitet, sier Mellemstrand. 


Lokale entreprenører
Blant de mange lokale underentreprenørene, har Varhaug Bygg og Montasje hatt ansvaret for samtlige stål- og takkonstruksjoner i Expro-bygget, mens Jæren Gulv AS har stått for maling, legging av gulvbelegg og tepper.
– Stangeland Maskin AS har hatt graveentreprisen, mens vi har hatt ansvaret for all fundamentering og elementleveransen. Traverskranene i verkstedet er levert av Datec AS, og industriportene kommer fra Portteknikk AS, sier Rommetveit.

Storslagent arkitektarbeid
Det er sivilarkitekt Finn Haike Larsen i arkitektfirmaet Bygg-Kon AS som har tegnet Expro-bygget – utvendig og innvendig.
– Det nye bygget har vært under utvikling siden 2011. Expro holdt tidligere til i små, gamle lokaler med produksjon og vedlikehold av store tanker med tilhørende rørsystemer, og mye av arbeidet deres foregikk utendørs. Under arbeidet mitt har flere plasseringer blitt vurdert og utprøvd. Beliggenheten her i Risavika er ideell. Området passer for transport og behandling av tunge gjenstander, sier Haike Larsen til Byggeindustrien.
Han forklarer at bygget er tilpasset Expros behov.
– Verksteder er bygget i to høyder med haller på ni meters høyde med en krokhøyde på seks meter, og med haller på 15 meter med en krokhøyde på 12 meter. Kontorer og produksjon bindes sammen med en fel-les resepsjon og en stor kantine. I det nye bygget kan Expro presentere skreddersydde lokaler for sin produksjon av deler til offshoreindustrien. Fra de oversiktlige produksjonslinjene kan enkeltdeler samles og testes i den høye hallen som en ferdig produksjonsenhet, sier Haike Larsen.

– Et blikkfang
Den danske arkitekten har tegnet et bygg i betongelementer som markerer seg ut mot havet.
– Det hvitmalte administrasjonsbygget er koblet til det høye, svarte produksjonsbygget med karakteristiske skrå striper og skrå vinduer. De blå glassfeltene i vinduene er et blikkfang, og inne i verkstedene gir store vinduer, lyse vegger og stor høyde en fornemmelse av god plass. Sammen med akustisk demping, oppmerkede spesialområder og transportsoner, har dette vært et mål for meg, sier Haike Larsen.
Prosjekteringslederen i Block Berge Bygg skryter av bygge-
prosessen for Exprobygget i alle ledd.
– Jeg vil fremheve det gode samarbeidet vi har hatt med både kunder, leietaker og underleverandører, sier Per Henrik Rommetveit.


Flere prosjekter