Solberg skole

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik HøgmoenFoto: Fredrik Høgmoen
Anders Sol¿st

Omtrent 500 Eiker-elever har fått byttet ut et gammelt og slitt skolebygg med en nesten dobbelt så stor, barneskole.

Fakta

Sted: Nedre Eiker
Prosjekttype: Skolebygg
Entreprisekostnad eks mva: 96 millioner kroner
Bruttoareal: 3.400 kvm nybygg, 3.700 kvm rehab
Byggherre: Nedre Eiker kommune
Totalentreprenør og prosjekteringsledelse:
Bøhmer Entreprenør
Arkitekt / LARK: Halvorsen & Reine
Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Will Arentz l RIG: Multiconsult l RIAku: Akustikk-konsult l RIBr: SteG l RIV: Em-Teknikk / GK Norge l RIE: Five Elektro
Underentreprenører/leverandører: Riving: PeWe Entreprenør l Elektro: Five Elektro l Rørlegger: Imtech l Ventilasjon: GK Norge l Branngardin: Bramo l Gulvbelegg: Buer Tapet & Gulv l Maler: Criab l Stålkonstruksjoner: Fiskum plate og sveis l Blikk og beslag: Haukjem l Taktekking: Icopal Tak l Grunn- og utomhusarbeider: Isachsen Entreprenør l Inventar: Krogsæter l Lås og beslag: Låsgruppen l Systemhimlinger: Modulvegger l Murer: Murmestrene Fjeldheim & Knudsen l Vinduer: NorDan l Brannisolering: Norsk Brannforebygging l Steinplater: Optimera l Glass / alu: Profax Aluminium l Heis: Reber & Schindler Heis l Persienner: Solskjemingsgruppen l Rekkverk: Stokke Stål l Dører: Swedoor l Heis / løfteplattform: TKS heis l Takstoler: Treteknikk l Universell utforming hovedtrapp: Universelt l Trykktesting: Omega Energi l Dusjvegger: Sørlie Prosjektinnredninger l Sportsgulv: Gulv og takteknikk

Rundt 550 elever og 60 lærere kunne denne høsten markere første skoledag i splitter ny skole. Totalentreprenør Bøhmer har siden byggestart i november 2013 sjonglert omfattende grunnarbeid, nybygg, rivning og rehabilitering mens skolen har vært i full drift.
Assisterende prosjektleder Geir Arne Storholt i Bøhmer Entreprenør forteller at kort byggetid og skoledrift har vært utfordringer som man har løst på en god måte.
– Logistikken har fungert bra. Vi har delt uteområde med skolen, men vi har hatt et tett samarbeid, og en omgjengelig rektor å forholde oss til, forteller han.

Kvikk bygging
Da arbeidet på Solberg skole startet vinteren 2013, var det først omfattende geotekniske undersøkelser som måtte gjøres. Skolen står på kvikkleire, og nybygg og ny gymsal måtte peles til fjell med til sammen 130 peler med en gjennomsnittslengde på 36 meter.
Det 3.400 kvm store nybygget på skolen var det første som kom opp, og kunne overleveres desember 2014 med innflytting til skolestart 2015. Rehabiliteringen av det gamle skolebygget, hvor de eldste delene stammer fra 1952, har siden gått unna på kun åtte måneder.
Den ferdige skolen har et totalareal på 7.100 kvm, og er dimensjonert for opptil 600 elever og 60 lærere.
– Det har vært kort byggetid for mye arbeid, sier Storholt, og forteller at på det meste har det vært opp mot 60 mann i sving på prosjektet.

Parallelt med klassene
I hele byggeperioden har Bøhmer Entreprenør delt uteområdet med skolen, men Storholt forteller at både entreprenør og elever har hatt nødvendig plass å boltre seg på.
En plassutfordring som man har måttet jobbe rundt, derimot, er at nybygget akkurat ikke har vært stort nok til å huse alle de omtrent 500 elevene ved Solberg skole i byggeperioden. To skoleklasser har derfor måtte bli igjen i det gamle skolebygget mens Bøhmer har gjennomført en omfattende rehabilitering av bygningen.
– Vi har bare måttet pusse opp rundt dem. Det har blitt en del jobbing utenfor skoletid og i feriene. Sommeren har vært passe hektisk, forteller Storholt.
– Men det har fungert, understreker han.

Nytt inni
Alt av ventilasjon og innvendige overflater er skiftet ut i det 3.690 kvm store originale skolebygget er skiftet ut, og Bygg A på skolen har også fått nye radiatorer. 18 geotermiske brønner er gravd for å varme opp skolen.
Et nytt teknisk rom skal betjene både Solberg skole og Killingrud ungdomsskole, som ligger like ved.

Godt samarbeid
Den gamle gymsalen på skolen er revet, og Bøhmer har bygd en helt ny sal, stående på 40 peler, med et gulvareal på omtrent 700 kvm. Det gamle skolebygget har fått en gammel heis skiftet ut, og det er også installert en ekstra heis i bygget.
Assisterende prosjektleder Geir Arne Storholt i Bøhmer Entreprenør trekker blant annet fremsamarbeidet med underentreprenørene på prosjektet som helt grunnleggende for gjennomføringen av prosjektet.
– Samarbeidet har gått veldig bra. Vi har hatt mange bra underentreprenører med oss på dette prosjektet, sier Storholt.
Også prosjektleder Morten Gulbrandsen i Nedre Eiker kommunes eiendomsavdeling kan fortelle om godt og konstruktivt samarbeid med totalentreprenøren som en suksessfaktor på Solberg skole.
– Det er alltid krevende å kjøre gjennom store prosjekter som dette, men fra byggherresiden har vi opplevd entreprenør som konstruktiv og løsningsorientert, sier han til Byggeindustrien. 


Total transformasjon
Gulbransen kan fortelle at skolen har gjennomgått en stor forandring siden byggestart i 2013.
– Gamle Solberg skole var høyst umoderne, dårlig på energi, og var preget av dårlig inneklima. Skolen var rehabilitert i flere trinn, og fremsto som svært lite helhetlig. Jeg vil si det var på høy tid med en oppgradering og rehabilitering av hele skolen, sier han.
På kort tid har skolen gått fra et lite helhetlig og ineffektivt bygg til å bli en god og moderne arbeids- og undervisningsplass.
– Jeg må kunne si at det har blitt veldig bra. Vi er veldig godt fornøyde med prosjektet, og det har blitt et flott resultat, sier Gulbrandsen.


Flere prosjekter