KID Interiør hovedkontor og lager

Det var en stolt Bjørn Rune Gjelsten som åpnet Kid Interiør sitt nye 13.500 kvadratmeter store hovedkontor og lager i Lier nylig.

Fakta

Sted: Lier
Prosjekttype: Hovedkontor og lager
Btoareal: 13.500 kvm
Byggherre: Fabritius
Totalentreprenør: A-Bygg
Arkitekt: Astrup og Hellern Arkitekter
Rådgivere: PRO Geoteknikk: Grunnteknikk l PRO Plasstøpt betong
fundamentering: Høyer Finseth l Utvendig VA-anlegg: Multiconsult l
Energiberegning: ÅF Infrastruktur l Råbygg: Metacon l Brannkonsulent: Egil Berge
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Walan Maskin l Glass- / fasadeelementer/ vinduer: Straye Bygg og Anlegg l Rørlegger: Bravida l Ventilasjon: Randem & Hübert l Elektro: Myhre Heis og Elektro l Sprinkleranlegg: Aqua Tech l Plasstøpt betong: Stenseth & RS l Maler: Buer l Branntetter/ståldører/brannmaling: Oslo Brannsikring l Taktekking: Paul Messa l Porter og lasthus: BES l Trapper: GBS l Solavskjerming: Hella Norge l Lås og beslag: Låsgruppen l Tømrer: GST Byggmontering l Gulvstøp: Primekss l Flislegger og lekavegger: Hilmatis l Himling, systemvegger, foring i vindu: BBM l Kjøkken/ garderobe/ hvitevarer: HTH

Tre år tidligere hadde et annet Gjelsten-selskap, Fabritius Gruppen AS, kjøpt den da svært forurensende Nodest-tomta på Lierstranda. Nå er tomta totalforvandlet.
– Åpningen av Kid Interiørs hovedkontor er en viktig milepæl. Det så helt annerledes ut da jeg tuslet rundt her for nærmere 10 år siden. Det var rett og slett et trist syn. Forurensningen var stor, men i samarbeid med NOAH (Norsk Avfalls-
håndtering) har vi gjennomført et av landets største miljøoppryddings-
prosjekt i en strandsone noensinne. Totalt har vi brukt 60 millioner kroner på dette, noe som jeg er overbevist om også har vært et viktig signal for både kommunen og andre aktører i området, påpekte Gjelsten ved åpningen i slutten av august.
Det foreligger allerede konkrete planer om nye utvidelser av bygget.

Har tilført kvalitet
Det er Fabritius som både er gårdeier og byggherre for storprosjektet. Selskapet, som forvalter 300.000 kvadratmeter eiendom i og rundt Oslo, er en ledende aktør innen utvikling og forvaltning av kombinasjonseiendom og byutvikling på Østlandet.
– Ett av våre mål var å tilføre ny kvalitet til Lierstranda. Ved at vi har revet gjerder og porter, laget grøntområder og etablert en gang- og sykkelvei forbi tomta, har vi på mange måter gitt området tilbake til innbyggerne, påpeker administrerende direktør i Fabritius Gruppen AS, Asgeir Solheim.

A Bygg har vært totalentreprenør i prosjektet.

– For oss har det egentlig vært et kurant bygg. Vi har bygget flere slike lager- og logistikkbygg tidligere. Utfordringen med slike bygg er ofte fremdriften på byggesaken. Dette bygget ble ført opp på kun 10 måneder, samtidig som kvaliteten på bygget er levert iht byggherre og KIDs forventninger. Det er vi selvfølgelig svært stolte av sier prosjektleder Morten Raugstad i A Bygg.
– For å få til dette er vi avhengige av å få med oss gode samarbeidspartnere som vi kan stole på. I dette prosjektet har alle levert varene, og stemningen har vært god på byggeplassen, påpeker han.
– Vi hadde en utfordring ved oppstarten av prosjektet med setningsømfientlig grunn som ikke tillot store laster. Tomten var blitt forbelastet i cirka ett års tid i forkant av byggestart, for å fremprovosere setninger under bygget. Likevel endte vi opp med enkeltfundamenter på opptil 36 kvm for å fordele lastene tilstrekkelig ned i grunnen. Betongjobben ble derfor en del mer omfattende enn hva vi hadde sett for oss, forklarer Raugstad, og legger til at de hadde med seg en dyktig utførende betong-
entreprenør, Stenseth & RS som støpte fundamentene.

Høytlageret
Bygget er ført opp med bæresystem av stål, trp-plater på taket og sandwichelementer i fasaden. Inne i bygget er det en messaninetasje på 2.700 kvm hvor hovedkontoret til KID er lokalisert. Resten av bygget er et høytlager. Lageret har en innvendig lagringshøyde på 9,5 meter med høye reoler med store punktlaster på hvert reolbein. Et frittbærende fiberarmert gulv ligger uavhengig av fundamentene.
– Vi la mye arbeid i å holde gulvet vått i lang tid etter støpen, noe som resulterte i en meget god finish på gulvet som ble utført av gulventreprenøren Primeks, forteller han.

Plukklager
Lageret er et plukklager på cirka 10.000 kvadratmeter med store pallereoler der varene blir plukket ned med trucker og sendt ut på vogntog. Lageret inneholder også et mindre halvautomatisert reolsystem for lagring av paller. Deler av messanin-etasjen som inneholder hovedkontorene for KID er kun levert som rålokaler og forberedt for fremtidige utvidelsesbehov. I løpet av byggesaken etablerte KID en egen nettbutikk som har hatt en meget stor vekst. Rålokalene på messaninen er i dag tatt i bruk av nettbutikken, hvor varer blir plukket fra hovedlager, bragt til nettbutikken og pakket og sendt med speditør til kunden.

Skoleeksempel
Raugstad i A Bygg fremhever at samarbeidet med leietaker KID og byggherren Fabritius har vært meget godt.
– I og med at byggetiden har vært så kort har det vært viktig å få frem beslutninger fra byggherre og KID fortløpende, hvilke de har fulgt opp eksemplarisk. De har vært veldig flinke til å delta i prosessen og har vært veldig bevisste på hva de ville ha. De har skjønt byggeprosessen, skjønt våre behov, og vi har prøvd å skjønne deres behov for så å omsette dette til det bygget vi har. Et skoleeksempel på hvordan en byggeprosess bør gjennomføres, mener han.

Stram fremdrift
Det er en beskrivelse av byggeprosjektet som prosjektsjef Geir Apeland i Fabritius sier seg helt enig i.
– Det er ingen tvil om at prosjektet har hatt en meget stram fremdrift, men med god innsats fra alle på laget med A Bygg, leietaker KID og byggherre Fabritius i fellesskap, så kom vi ikke bare i mål på den tiden vi skulle, men også innenfor budsjett og med den kvaliteten vi forventet og krevde. Det har vært en fornøyelse å kunne arbeide sammen med en leietaker som er så bevisst på prosess og kvalitet som det Kid Interiør er, samt en totalentreprenør med et så godt fokus på kvalitet, fremdrift og orden på byggeplassen som A Bygg har hatt her, sier Apeland.


Flere prosjekter