Slik så det ut i Lørenskog i begynnelsen av september. Nok en gang er det fare for store nedbørsmengder og flom. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Regnværet på Sør- og Østlandet kan bli ekstremt

Meteorologene har økt overvåkingen av regnværet som treffer Øst- og Sørlandet. Det er første skritt på veien mot å erklære et eventuelt ekstremvær.

 Fakta om ekstremvær i Norge

Meteorologisk institutt gir navn til ekstreme værhendelser i Norge. Lista settes opp på forhånd og følger alfabetet. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang. Dette er ekstremværene siden 2010:

* 7. februar 2015 – Ole (vind): Trøndelag, Nordland og Troms

* 10. januar 2015 – Nina (vind): Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder, Telemark.

* 30. og 31. desember 2014 – Mons (nedbør): Nord-Trøndelag, Nordland.

* 9. og 10. august 2014 – Lena (vind): Hordaland, Sogn og Fjordane.

* 12.-14. mars 2014 – Kyrre (nedbør): Trøndelag, Nordland.

* 8. mars 2014 – Jorun (vind): Finnmark.

* 12. desember 2013 – Ivar (vind): Møre og Romsdal, Trøndelag.

* 16. og 17. november 2013 – Hilde (vind): Trøndelag, Nordland.

* 21. juli 2013 – Geir (nedbør): Agder, Telemark, Buskerud, Oppland.

* 6. august 2012 – Frida (nedbør, fare for oversvømmelser og jordras): Vestfold, Buskerud.

* 3. januar 2012 – Emil (vind): Vest-Agder.

* 25. desember 2011 – Dagmar (vind, høy vannstand): Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag, Finnmark.

* 25. desember 2011 – Cato (høy vannstand): Nordland, Troms, Finnmark.

* 25. november 2011 – Berit (høy vannstand). Kysten fra og med Møre og Romsdal til og med Finnmark.

* 26. januar 2010 – Ask (vind): Nordland, Troms og Finnmark

Enkelte steder i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud kan det fram til tirsdag kveld komme store mender regn, ifølge Meteorologisk institutt.

– Et lavtrykk i sørlige del av Nordsjøen dirigerer fra natt til tirsdag et kraftig nedbørområde inn mot sørlige del av Sør-Norge. Fram til tirsdag kveld kan det ventes 50-90 millimeter nedbør en del steder i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og sørlige Buskerud. Noe mindre mengder i Østfold, Oslo og Akershus, heter det i varselet sendt ut mandag ettermiddag.

OBS-varsel

Det første OBS-varselet ble sendt ut allerede søndag, og mandag kunngjorde Meteorologisk institutt at det er over i fase A – økt overvåkning – i en eventuell varsling av ekstremvær. Det er først i fase B at uværet får navn.

I fase A oppfordres folk til å sjekke TV, radio og internett for oppfølgende meldinger.

Det siste ekstremværet som rammet Norge, var Ole, som i februar ga sterk vind i Trøndelag, Nordland og Troms. Dermed vil det neste ekstremværet få en kvinnenavn på P.

Mye regn

Enkelte stedet har allerede fått mye regn. Mest har det kommet i Senumstad i Aust-Agder sist døgn, med 90,1 millimeter. Og mer skal det altså bli.

– Det blir størst nedbørsintensitet mandag kveld, natt til tirsdag og første del av tirsdag, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til Yr.

Et nytt lavtrykk torsdag vil gi kraftig nedbør i Sør-Norge.

– Det er et potensial for om lag 50-100 millimeter nedbør på 24 timer gjennom torsdag i områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Også Østfold, Oslo og Akershus kan torsdag være utsatt for nedbør på om lag 50 millimeter, skriver Meteorologisk institutt.

Trafikkproblemer

De store nedbørsmengdene skaper problemer i trafikken, og både Statens vegvesen, politiet og Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å ferdes forsiktig i trafikken mandag og tirsdag. Agderposten skriver at mange veier i distriktet opplever problemer på grunn av vannmassene.

Fylkesvei 3 i Aust-Agder er stengt mellom Lindland og Akland i Risør på grunn av flom. Også fylkesvei 418 Neset, på strekningen Moland – Egddalen er stengt.

I Telemark oppfordres folk til å kjøre forsiktig på fylkesvei 41 mellom Vråliosen og Vrådal i Kvitseid på grunn av vann i veien, melder NRK.

Flomvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut flomvarsel med faregrad 3 for Aust-Agder og Telemark. Faregrad 3 innebærer at kommune og fylkesmann anbefales å ha økt beredskap. Bebyggelse og infrastruktur nær vassdrag er spesielt utsatt.

Det er også fare for lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring i bekker og småelver.