Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig. Arkivfoto.

– Boligdebatten druknet i eiendomsskatten

Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann mener det begynte lovende for boligdebatten i valgkampen, men så ble eiendomsskatten altoverskyggende.

I forkant av årets valgkamp gikk både Boligprodusentenes Forening og flere av de store norske boligbyggerne ut for å få løftet opp boligforsyning som en sentral sak i valgkampen.

Ifølge beregninger fra Boligprodusentenes Forening bygges det hvert år 10.000 færre boliger enn hva det er behov for.

– Jeg synes det begynte lovende for boligdebatten, men avslutningen ble dårlig, fordi alle partiene til slutt ble veldig opphengt i eiendomsskatten, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig til Byggeindustrien.

– Jeg skjønner jo hvorfor at det ble en viktig sak, men jeg mener behovet for boliger er så stort at saken burde fått større plass, sier Selvaag-toppen.

- Høyre på defensiven

Han roser likevel Raymond Johansen i Arbeiderpartiet i Oslo for å ha dratt opp boligdebatten i hovedstaden i begynnelsen av valgkampen.

Samtidig er han ikke spesielt imponert over Johansens argeste konkurrent – Høyre.

– Jeg synes Høyre i Oslo har vært veldig på defensiven når det gjelder bolig, sier Schumann.

Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Jæger: - Politikerne skygger banen

Det er en oppfatning administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening deler med Selvaag-sjefen.

– Særlig i Oslo har ikke Høyre vært villige til å gå inn i boligforsynings-debatten, men i stedet satset alle kortene på eiendomsbeskatning, sier Jæger.

- Dette er veldig komplekse saker, og i disse dager som velgerne har makt over politikerne, er det tydelig at politikerne skygger banen for vanskelige problemstillinger, legger han til.

- Er kommet lenger

Per Jæger og Boligprodusentene mener likevel at de har lykkes med å få bolig opp på den politiske dagsordenen.

– Sammenlignet med fire år siden, så er vi kommet lenger nå. NRK hadde blant annet en egen boligdag med noen velkjente dilemmaer på plakaten. Det går på ting som at alle partiene gjerne vil ha flere boliger, men at man ikke vil bygge høyt, ikke vil bygge i marka og man ikke vil ta av dyrka mark. Gjennomgangstonen er "ikke i min bakgård" eller "ikke min hjertesak", sier Per Jæger.

Stor utfordring for de folkevalgte

Han mener politikerne som blir valgt inn i landets mange kommune- og bystyrer mandag kveld, er nødt til å ta tak i boligforsyningen i den kommende perioden.

- De har en stor utfordring foran seg. De må tørre å ta grep for å få til tilstrekkelig boligforsyning og samtidig sørge for at man får høy nok hastighet i prosjektene, sier Jæger.