En god dag for byggenæringen

Fredag ble en god dag for de som jobber for bedre rammevilkår i den norske byggenæringen. For det første ble det sendt et forslag på høring som blant annet innebærer at man skal få ta i bruk HMS-kort med informasjon i sanntid. Dessuten ble det kjent at regjeringen nå endelig planlegger å komme med skattefradrag for ENØK-tiltak.

At man nå skal få ta i bruk de såkalte HMS-kortene, de tidligere ID-kortene, med informasjon i sanntid er selvsagt meget viktig. Det betyr at kontrollordningen blir langt mer aktuell og treffsikker – og dermed også et langt viktigere verktøy i kampen mot useriøse elementer i byggenæringen enn tidligere.

Slik situasjonen er i dag får man ikke full effekt av HMS-kortene. Informasjonen som følger kortet blir altfor raskt utdatert. Det kan skje mye med informasjonen i et kort bare på noen få dager, og om noen bevisst går inn for å lure systemet blir det for lett i dag. Dersom man ikke kan stole på om informasjonen på HMS-kortet er riktig og oppdatert, forsvinner dessverre mye av hensikten med kortet – det vil i hvert fall ikke være en fullgod løsning.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har nå har sendt ut et høringsforslag der det klart slås fast at man skal kunne kontrollere HMS-kort i sanntid. Forslaget innebærer også at private næringsdrivende som har HMS-ansvar i form av plikter etter arbeidsmiljøloven skal kunne kontrollere HMS-kortenes gyldighet. Det heter i forslaget også at arbeidet ikke skal kunne påbegynnes før HMS-kortet kan framvises, mens det i dag er adgang til å arbeide uten HMS-kort i søknadsperioden.

Dette innebærer en langt strengere praksis rundt HMS-kortene, og dette er noe byggenæringen har etterspurt i lang tid – og nå blir de hørt. Dette vil kunne bli et viktig verktøy i kampen mot kriminaliteten i byggenæringen.

Den sannsynligvis største utfordringen rundt dette tiltaket, er tiden fra man søker om å få kort til det er i hende hos dem som skal bruke det. Vi har flere ganger fått inn meldinger om at dette tar altfor lang tid i dag, og om man ikke får gjort noe med denne saksbehandlingstiden, vil det gi store praktiske utfordringer. Det kan selvsagt ikke gå ukevis før en arbeider er ansatt før han eller hun kan starte i jobb i påvente av HMS-kortet. Her må man helt klart finne frem til mer smidige ordninger.

Den andre nyheten som kom fredag var at det skal komme en skattefradragsordning for ENØK-tiltak i boliger i statsbudsjettet for 2016. Dette kom frem i en tale fra statsminister Erna Solberg. En fradragsordning er også et tiltak næringen har jobbet hardt for å få inn. Mange ønsket et generelt ROT-fradrag, men en skatteordning for ENØK-tiltak er også en god løsning. Nå er det viktig at man gjennom denne ordningen vil gi fradrag til de viktigste elementene, det som virkelig monner, som etterisolering, skifte av vinduer og så videre.