Jan Eldegard

Innlegg: Vi trenger kloke ordførere

 Ledelsen i norske kommuner og fylker har mange utfordringer. Stram økonomi, økende krav fra pressgrupper og krav til bærekraftig utvikling er noen av problemstillingene som ordførerne møter i sitt daglige arbeid. For å lykkes må de tenke langsiktig og helhetlig, og dette er ikke alltid like enkelt når særinteresser presser på med sine ønsker.

Innlegg av Jan Eldegard

Daglig leder i Byggutengrenser

Et slikt eksempel er det enkle og ensidige utspillet som Ellen Solbræke i Rakkestad kommune har kommet med under tittelen ”Ordførere for tre”, for å redusere klimagassutslipp fra byggematerialer. Målet er tilsynelatende å løse kommunenes og samfunnets problemer ved å gå over til trebygg. Tenk om det hadde vært så enkelt! En klok ordfører må imidlertid tenke mye mer helhetlig for å sikre en bærekraftig utvikling.

Miljøutfordringer er mye mer enn klimagassutslipp. Vi må også tenke på klimatilpassing av bygg og byer og helsemessige forhold i bygg. Bærekraft er mye mer enn miljø – vi må tenke økonomi i både bygging og drift, og ikke minst: vi må tenke sikkerhet mot brann, robusthet mot naturkrefter og bygg som krever minimalt med vedlikehold.

Norske kommuner har allerede store problemer med vedlikehold av sine bygg, og vi vil ikke få mer penger til vedlikehold nå når oljealderens glansperiode er over. Dette betyr at de byggene som planlegges nå må ha enda lavere vedlikeholdsbehov enn de vi har bygget fram til i dag. Det er disse utfordringene ordførerne må takle, og dette glimrer med sitt fravær i den brevkampanjen som har avsenderadresse i Rakkestad.

Tiltak som kan redusere samfunnets utslipp av klimagasser er noe alle leverandører, rådgivere, arkitekter og byggherrer jobber med hver eneste dag. Det ensidige initiativet som kommer fra Rakkestad vil kunne virke ødeleggende på den engasjerte byggevareindustrien som blant annet jobber med lavkarbonbetong, CO2-fangst i sementfabrikker og kortreiste byggematerialer – områder der den norske industrien er verdensledende.

Det vi har sett til nå er at ensidig fokus på trebaserte byggesystemer har ført til økt import av byggematerialer og sterkt økende klimagassutslipp fra langveis transport. Dette reduserer også verdiskapningen i Norge og flytter denne til utlandet. Dette er ikke helhetlig tenking og slett ikke det jeg vil betegne som klokskap!

For ordførere er det fullt mulig å jobbe for mer miljøvennlige løsninger og samtidig jobbe med alle andre utfordringer for å oppnå bærekraftig utvikling i kommunen. Dette krever klokskap og evne til å tenke helhet – altså nettopp de egenskapene vi ser etter når vi velger ordførere – eller hva?