Holmenkollen bevarer status som nasjonalanlegg

Til tross for at Trondheim og Granåsen har søkt om å bli VM-arrangør i 2021, fortsetter Holmenkollen som landets nasjonalanlegg for nordiske grener.

Det har kulturdepartementet og Oslo kommune blitt enig om. Den forrige avtalen ble inngått i 2003. Denne blir nå fornyet.

– Som nasjonalanlegg brukes Holmenkollen årlig som arena for verdenscupen og de legendariske Holmenkollrennene. Anlegget ble utbygget for om lag to milliarder kroner til ski-VM 2011, og arenaen fremstår som Norges og et av verdens mest moderne og flotteste skianlegg. Det er derfor naturlig at Holmenkollen fortsatt skal være nasjonalanlegg for vår nasjonalidrett, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Avtale

Trondheims VM-søknad åpnet for at Granåsen kunne ta over status som nasjonalanlegg.

I 1998 ble det inngått en avtale som sier at arenaen Norges Skiforbund velger som Norges kandidat til å arrangere VM i nordiske grener neste gang, også inngår en avtale med Kulturdepartementet om nasjonalanleggsmidler.

I vår ble det også klart at skistyret ønsket at statusen som nasjonalanlegg fulgte med søknaden.

– Nå er det anleggseier, som er Trondheim kommune, som må søke Kulturdepartementet om det, sa skipresident Erik Røste i mars.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, mener det er helt riktig at avtalen med Holmenkollen forlenges.

– Dette er en klok og riktig beslutning, og jeg er glad Holmenkollen beholder sin status som nasjonalanlegg, sier han.

150 millioner

Til tross for at Granåsen ikke overtar status som nasjonalanlegg, varsler statsminister Erna Solberg at Trondheim vil få like mye penger fra staten til oppgradering av Granåsen-anlegget som om det hadde vært nasjonalanlegg.

– Hvis Trondheim tildeles ski-VM, så vil Granåsen motta 150 millioner kroner. Vi har valgt å si at du trenger ikke å være nasjonalanlegg for å få pengene. Prinsippet er at selv om man ikke gjør det om til et nasjonalanlegg, så skal man få uttelling som om det var et nasjonalanlegg, sier Solberg ifølge Adresseavisen.

– Det er flott at regjeringen så tydelig signaliserer at de vil være med på utbyggingen. Det aller viktigste argumentet for å søke om VM på ski er at det skal bli et oppgradert anlegg i Granåsen, sier Røste til avisen.