Bevilger penger for å øke aktiviteten

Det er ingen tvil om at valgkampen nå virkelig begynner å nærme seg slutten og at de politiske partiene i stadig større grad ønsker å markere seg. Blant annet har vi de senere dagene sett at regjeringen setter av mange hundre millioner kroner til ulike aktiviteter innen byggenæringen.

Olje- og gassnæringen opplever for første gang på en lenge en tyngre motbakke, og dette slår spesielt inn over Rogaland og enkelte andre deler av Vestlandet. Mange arbeidstakere relatert til denne næringen har måtte forlate jobbene sine, og arbeidsledigheten i Norge er den høyeste på lang tid. Det er derfor en berettiget fare for den videre utviklingen i dette området, og det er selvsagt positivt at regjeringen velger å skyte midler inn i byggenæringen i håp om at enkelte fra olje og gass kan ta del i en økt aktivitet innen bygg og anlegg.

I løpet av de siste dagene har det kommet flere lekkasjer rundt neste års statsbudsjett Det er blant annet blitt kjent at regjeringen vil bruke 2,5 milliarder kroner på å ruste opp offentlige bygg og infrastruktur. Dette skal blant annet gå til å skape bedre veier, jernbane, sykehus, kulturhus og andre offentlige bygg. Målet er at satsingen særlig skal sørge for jobber i fylker som er rammet av nedgangen i oljeprisen. Det er kommet ut tall om at det skal brukes 100 millioner kroner til vedlikehold og oppussing av fengsler i Bergen og Stavanger i statsbudsjettet for neste år. Summen skal komme i tillegg til de 80 millioner kronene som settes av til ordinært vedlikehold. Regjeringen gir også 200 millioner kroner ekstra til oppussing og vedlikehold i helseforetakene for å stimulere byggenæringen på Sørlandet, Vestlandet og Nordvestlandet. På siden av dette er det også kommet frem at regjeringen vil øke bevilgningene til flom- og skredsikring med 180 millioner kroner i neste års budsjett.

Dette er samlet sett mye penger, men er det nok til å utgjøre et kraftig nok løft for dette området? Det er i hvert fall en god start, og vil kunne virke positivt for regionen det gjelder Det er snakk om en relativt stor sum som kan utgjøre en forskjell i lokalmarkedet som er mest rammet av nedgangen. Ikke minst vil denne typen rehabiliteringsjobber komme en rekke av de mindre aktørene til gode – det er ofte nettopp disse virksomhetene som rammes hardest – og som ikke har så mye egenkapital å gå på – og om de mister noen oppdrag kan det går riktig ille. Enkelte av disse jobbene vil være store, men mange av oppdragene vil nok også kunne være relativt små slik at mange kan kjempe om dem.

Det er derfor positivt at regjeringen vil sette inn ekstra penger i denne situasjonen – og det er en god start. Ap har også signalisert at de vil støtte en slik satsing, og det er positivt at et stort flertall går inn for en slik løsning. Det kan åpne for flere pakker av denne typen fremover. Det er i hvert fall nok av oppgaver å ta av. Det bevilges nå 100 millioner ekstra kroner for å ruste opp fengslene, men det totale vedlikeholdsetterslepet på fengsler alene er på nærmere fire milliarder kroner. Behovet samlet sett er enormt – og nå har regjeringen mulighet til å få gjennomført en rekke nødvendige oppgaver som står i kø. Men da trengs det nok enda flere kroner i potten.