Uenighet på venstresiden om eiendomsskatt i Bergen

SV og Rødt vil at bergensere med dyr bolig skal betale mer skatt, mens andre skal få slippe unna. Det nekter Arbeiderpartiet å bli med på, skriver Bergens Tidende.

Dersom Sosialistisk Venstreparti og Rødt får bestemme, vil de innføre store endringer i måten eiendomsskatten innrettes på. Partiene ønsker å øke promillesatsen fra 2,6 til 5,5, samtidig som de vil øke bunnfradraget fra 750.000 kroner til 2 millioner kroner.

Hovedbegrunnelsen for å endre skatten er at de ønsker en mer rettferdig eiendomsskatt. Kommunens totale inntekter vil ikke øke, flere vil slippe unna skatten og de med dyre boliger må betale mer.

– Med vårt opplegg vil 58 prosent av boligmassen slippe eiendomsskatt, sier Mikkel Grüner i SV til BT.

Debatten om eiendomsskatten har rast i Bergen siden Høyre og Fremskrittspartiet gjeninnførte den på et rekordhøyt nivå i 2015. Ap har bestemt seg for å legge seg på nøyaktig samme eiendomsskatt som de borgerlige partiene, noe som etter all sannsynlig gjør at skatten ikke endres uansett hvem som vinner valget.

– Vi er uenige med dem (Ap). Men det er ikke ukjent for oss at de ser på en annen innretning, sier Grüner.

SV skulle gjerne sett at Ap gikk med på forslaget, men vil avvente eventuelle forhandlinger etter valget.

– Jeg har stor sympati med partier som vil ha en annen sosial innretning på eiendomsskatten. Det hadde også vi i vårt alternative budsjett for 2015. Men det bergenserne trenger først og fremst, er forutsigbarhet for egen økonomi. Derfor ønsker vi ikke å øke skatten for den enkelte, sier Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup.