Mot en ny tid for NTNU

Tirsdag ble det kjent - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) skal samles på ett sted. Dette er noe mange rundt utdanningsinstitusjonen har jobbet for i mange år, og det er ikke rart jubelen sto i taket da statsminister Erna Solberg offentligjorde samlingsvedtaket.

Det at NTNU samles rundt en campus på Gløshaugen vil på mange måter betyr en ny tid for institusjonen i Trondheim. Nå sitter man noe spredt, og ved å samle hele institusjonen, som i dag totalt teller 23.000 studenter og som sysselsetter rundt 5.000 årsverk, vil man opplagt kunne hente mange synergier.

Rektor Gunnar Bovim sa selv i sin tale under offentliggjøringen at dette er et paradimeskifte for NTNU som institusjon. NTNU er landets udiskutable hovedsete for utdanning av landets teknologistudenter, og ikke minst er universitetet det viktigste i landet for utdanning av ingeniører til byggenæringen. Det er ikke rent få som er uteksaminert ved de ulike linjene som i dag er en del av byggenæringen.

Det er store forventinger til «nye» NTNU som nå er i ferd med å bli realisert. De skal ikke bare kjempe på nasjonalt nivå, men helt klart også hevde seg ute i den store verden. Universitetet nyter god anerkjennelse allerede i dag, og både institusjonen selv samt også politikerne, har god tro på at dette vedtaket vil styrke denne posisjonen ytterligere.

En samling av NTNU vil opplagt kunne gi bedre arealer og ikke minst gi nye muligheter for tverrfaglig samarbeid og det vil gi studentene en bedre mulighet til å ta fag på tvert av de ulike instituttene. Enkelte mener dette også vil være gunstig i forhold til arbeidene med å innlemme HiST og høgskolene i Gjøvik og Ålesund i NTNU.

Å samle NTNU til «ett rike» innebærer selvsagt også en stor utbyggingsjobb. Ifølge Adresseavisen vil prosjektet koste over fem milliarder kroner og ha en størrelse på rundt 100.000 kvadratmeter. Det vil selvsagt også innebære et enormt flytteprosjekt for de mange involverte.

Vi er enig med både rektor og de mange andre i Midt-Norges hovedstad om at dette er en stor dag både for NTNU og byen, men også for hele landet. Dette vil opplagt styrke den usedvanlig viktige utdanningsinstitusjonen, og vil kunne være med på å bidra til å tilføre den kunnskapen byggenæringen så sårt trenger.