Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Støre advarer mot varig høy arbeidsledighet

Regjeringen kommer for seint med tiltak mot stigende arbeidsledighet, og de tiltakene som kommer, er altfor svake, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Når ledigheten stiger, må vi være ekstremt på vakt mot at den biter seg fast på et høyt nivå. Da er det å vente med tiltak, slik regjeringen har gjort, en dårlig strategi, sa Arbeiderparti-lederen henvendt til statsminister Erna Solberg (H) under en partilederduell på VGTV mandag.

Støre framholdt at regjeringens skatteomlegging synes å være treffsikre tiltak for økte sosiale forskjeller, og argumenterte med at «økte forskjeller er meget dårlige tiltak for å få til omstilling».

Duellen mellom de to gikk for seg i vante former, og dreide seg rundt kjente problemstillinger: De økonomiske konsekvensene av oljefallet, regjeringens tiltak mot stigende ledighet og svekket aktivitet i økonomien, samt hvorvidt skattelettelser er riktige tiltak for å sette fart i omstillingen Norge skal igjennom.

– Regjeringen klarer å gjøre to ting samtidig. Vi har kommet med en rekke tiltak som skal gi arbeidsplasser og økt aktivitet på kort sikt, men vi innretter også politikken og økonomien slik at landet kommer seg gjennom den omstillingen vi har foran oss, svarte Solberg.

Hun pekte dessuten på at regjeringens forslag til tiltakspakke mot ungdomsledighet, minner til forveksling om den Ap selv ønsker.

– At Ap legger noen hundre millioner kroner mer i pakken, er ikke spesielt imponerende når regjeringen i år bruker 7,8 milliarder kroner, sa hun.