Bybanen engasjerer i Bergen

Det er flere saker som omhandler byggenæringen som er blitt hete valgkampsaker rundt om landet, men få er vel så intense som uenigheten vi ser rundt valg av trasé for Bybanens videre vei til Åsane i Bergen.

Kranglingen rundt hvor den neste utbyggingen av bybanen skal gå kan faktisk være en meget avgjørende faktor for hvem som vinner valget i Vestlandets hovedstad.

Stridstemaet er om bybanetraseen skal gå over ikoniske Bryggen eller ikke. De to store partiene, Høyre og Ap, sier begge at de ønsker å unngå en bybanetrasé på Bryggen og vil ha den i tunnel. Men i kampen om makten trenger de også støtte fra de mindre partiene for å kunne regjere. Krf, Venstre og Sp ønsker alle en trasé over Bryggen – og dermed kan det gå mot en forhandling der noen partier ser seg nødt til å endre standpunkt for å klare å sikre seg makten i byen. Frp er også blant de som ønsker enn tunnel. Spørsmålet er hvor klare og oversiktlige standpunktene blir før valget gjennomføres.

Dette er selvsagt også et tema som opptar langt flere enn politikerne, og innbyggerne er dermed også delte i dette synet. Valget at trasé vil dermed spille en viktig faktor for mange når de skal gå til stemmeurnene 14. september. Hvem som vinner kampen er ikke godt å si, og dermed er også vanskelig å spå hvor trassen til slutt skal gå.

Det begynner nå å bli en god del år siden den første parsellen av Bybanen, fra sentrum til Nesttun, ble åpnet. Dette skjedde i juni 2010. I forkant av denne utbyggingen var det selvsagt store diskusjoner om dette baneprosjektet i det hele tatt skulle realiseres. Mange ønsket en bybane velkommen, men motstanden var definitivt også merkbar. Over tid har flere trasser nå åpnet, og de fleste motstanderne har forsvunnet på veien. Bybanen er blitt en stor suksess, med mange brukere – og banen er blitt et meget effektivt transportmiddel i den køtunge byen. Langt flere enn ventet benytter nå banen, og den er blitt en del av identiteten til både byen og bergenserne. Om noen år er det nok slik at få kan tenke seg Bergen uten en bybane. Det store spørsmålet nå er hvor banens videre vei vil gå, og om folket får et klart svar på hva de ulike partiene vil gjøre om de får makten.