Tom husbankkasse gir problemer med bosetting

Kommunene ønsker å bosette flere flyktninger, men får beskjed fra Husbanken om at lånekassen er tom. KrFs Dagrun Eriksen ber regjeringen bla opp.

– Det som bekymrer meg er at Husbankens lånekasse begynner å bli tom, slik at når kommunene nå skal ta imot til bosetting og gjøre vedtak for å hjelpe i den nøden vi nå står i, så har de allerede i august fått beskjed om at kassa er tom, sier Eriksen til NRK.

– Vi klarte med Syria-avtalen å få til enda mer, så det lå 80 millioner ekstra i revidert nasjonalbudsjett til dette. Det betyr at kommunene har gjort en kjempejobb. Vi ser en utrolig god dugnad, sier hun og kommer med en utfordring til regjeringen:

– Her bør vi gi beskjed til Husbanken om at kassen ikke er tom. Man bør fylle opp kassen så man ikke får problemer med langsiktig bosetting og at kommunene ikke kan gjøre den jobben de har lyst til å gjøre.

Europaminister Vidar Helgesen kan ikke love mer penger til en slunken lånekasse i Husbanken slik at kommunene får den hjelpen de trenger for å få bosatt flyktningene.

– Vi har økt bevilgningene til dette formålet kraftig de siste to årene, senest i revidert nasjonalbudsjett og så Syria-forliket. Derfor er det en god og en dårlig nyhet. Den gode nyheten er at kommunene gjør en god jobb og satser mye. Den dårlige nyheten er at kassa derfor er blitt tom fortere enn vi trodde. Hva vi skal gjøre med det må vi komme tilbake til. Det kan jeg ikke avklare her.