Hovedkontor Statoil Fuel & Retail

Foto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidDriftsansvarlig Svein Erik Kaasa i Entra, Sonja Horn, regiondirektør Oslo Sentrum i Entra, og prosjektleder Steinar Kjus i NCC Construction. Foto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: Homleid

– Dette prosjektet er et eksempel på god byutvikling, sier Sonja Horn, regiondirektør Oslo Sentrum i Entra.

Fakta

Sted: Schweigaardsgate 16, Oslo
Prosjekttype: Kontorbygg
Areal: 15.300 kvm
Totalentreprisekontrakt eks mva:
320 millioner kroner
Byggherre: Entra
Prosjektledelse: Stor-Oslo Eiendom
Totalentreprenør:
NCC Construction
Arkitekt: LOF Arkitekter
Landskapsarkitekt: Landskaperiet
Rådgivere: RIB, RIG og Miljø: Sweco l RIV, RIAku, RIBr, Energi: Norconsult l RIE: Siv. Ing. Bolkesjø
Underentreprenører/leverandører: Røranlegg: C.M. Mathiesen l Luftbehandling: Klimateknikk Oslo l Elektro: Datek Installasjon l Heis: Kone l Grunnarbeider: Ole M. Almeli l Utomhus: Tranby l Spunt og stålkjernepeler: Hercules Fundamentering l Bæresystemer og innv. trapper: Contiga l Glassfasader, solavskjerming, aludører: Staticus Norge l Dører: Daloc l Aluvinduer: EMA Glass l Systemvegger, himlinger, glassfelt, listverk: Moelven Modus l Maler: Artea l Mur, puss, fliser: Mjøndalen Mur & Puss l Gulvbelegg, teppe: Ragnar Andersson l Parkett: Parkettpartner l Datagulv: Sigmund Olsen Agentur l Gulvsparkling: Gauksås Gulvstøp l Taktekking: Icopal Tak l Brann-
ventilasjon, overlys og takluker: Bramo Glass og Klima l Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn l Kjøkken: Sigdal l Naturstein: Naturstein Montering l Rekkverk og utvendige trapper: Nytrapp l Branntetting: Firesafe

Horn er tydelig fornøyd med hvordan Statoil Fuel & Retail sitt nye hovedkontor i Schweigaardsgate 16 er knyttet sammen med Bjørvika-området. Hun mener også nybygget gir ekstra kvaliteter til den naboliggende Teaterplassen.
– På denne tomta har det ligget en bensinstasjon i over 100 år. Nå er den erstattet av et topp moderne kontorbygg som rammer inn Teater-
plassen og skaper et komplett byrom. Et viktig grep var også å lage en god og høy passasje gjennom nybygget slik at man kan komme over gangbrua fra Bjørvika og gå rett inn på Teaterplassen. På denne måten bidrar dette prosjektet til å forlenge byen mot øst, sier Horn.

Slipper sola inn
Hun forteller også at nybygget trapper ned mot Teaterplassen slik at sola kommer inn på plassen i de månedene av året hvor folk sitter ute.
– Dette er en av byens fineste uteplasser som nå er omgitt av både boliger og kontorbygg med flere hundre arbeidsplasser. Dette er kvaliteter som normalt definerer god byutvikling, mener Horn.
Hun tilføyer at Teaterplassen blir cirka 500 kvadratmeter større når prosjektets utomhusanlegg står ferdig i midten av september.

Breeam «Excellent»
Statoil Fuel & Retail er hovedleietaker i Entras nye kontorbygg i Schwei-gaardsgate 16. Det var også Statoil som eide tomta og startet planleggingen av et nytt hovedkontor, før Entra kjøpte og realiserte prosjektet.
Kontorbygget har ti etasjer fordelt på cirka 15.300 kvadratmeter. Bygget er tegnet av LOF Arkitekter og prosjektet er utført i en totalentreprise av NCC Construction.
Ifølge Entra har miljøhensyn stått meget sentralt under plan-
leggingen av bygget. Byggherre har blant annet siktet seg inn mot Breeam «Excellent», som er det nest høyeste nivået i miljøklassifiseringssystemet.
– Vi har ikke fått den endelige Breeam-sertifiseringen, men det er ikke noe som tyder på at vi ikke skal klare den ambisjonen, kommenterer Horn.

Oppfordrer til sykling
Entras regiondirektør for Oslo Sentrum er fornøyd med hvordan bygget er tilrettelagt for syklende. Rundt 200 sykkelparkerings-
plasser og kun 23 bilplasser er å finne i byggets parkingskjeller. Både syklende og kjørende må benytte egne heiser for å komme ned i parkeringskjelleren.
– Vi er opptatt av at folk enten skal sykle, gå/løpe eller ta offentlig transport til jobb. Derfor tilrettelegger vi med god sykkel-
parkering og gode garderobefasiliteter, forteller Horn.

Vil under 100 kWh
Statoil Fuel & Retails nye hovedkontor er bygget i energiklasse B og skal ha et beregnet energiforbruk på rundt 115 kWh per kvadratmeter. Entra har imidlertid ambisjoner om å presse energiforbruket ytterligere ned.
– Med god drift og tett samarbeid med brukerne har vi intensjoner om å komme under 100 kWh per kvadratmeter, opplyser Horn.
De siste årene har Entra redusert energiforbruket i eiendoms-
porteføljen fra 220 til 170 kWh per kvadratmeter. Frem mot 2017 jobber Entra for at energiforbruket skal ned til et gjennomsnitt på 150 kWh per kvadratmeter.
– Nybygg som dette hjelper veldig for å klare en såpass ambisiøs målsetting, påpeker Horn.
Et av mange grep som er gjort for å spare energi er å installere tilnærmet 100 prosent LED-belysning i bygget.

Utfordringer i grunn
NCC Construction brukte cirka 26 måneder på å ferdigstille kontorbygget i Schweigaardsgate 16. Ifølge prosjektleder Steinar Kjus ville dette normalt vært en grei byggetid, men meget krevende grunnforhold bremset fremdriften betydelig.
– Som flere enn oss har fått erfare er Bjørvika et område med vanskelige grunnforhold og veldig setningsømfintlige masser i forhold til nabobebyggelse. Det er også langt ned til fjell. Vi valgte en løsning med innvendig avstivet byggegrop hvor i alt 28 rørstivere i to høyder spente opp spuntveggene og holdt de på plass. Både utgravingen og fundamenteringen ble en møy-
sommelig og tidkrevende prosess, men i ettertid føler vi oss sikre på at vi valgte den rette og den mest skånsomme løsningen med tanke på å begrense setningsskader i nabobebyggelsen, sier Kjus.


440 trepeler
Bløte masser var ikke den eneste utfordringen NCC møtte på i grunnen. Det viste seg nemlig at et eksisterende bygg på tomta var fundamentert på hele 440 trepeler.
– Det var forventet at bygget var fundamentert på flåter, men det stemte ikke. Trepelene var opp mot 15 meter lange, de hadde en diameter på rundt 25 centimeter og de satt ekstremt godt fast i leira. Vi jobbet noen uker med å finne en god løsning for å få de opp, og etter hvert fant vårt søsterselskap Hercules Funda-
mentering en metode som fungerte, opplyser prosjektlederen.

Hektisk sluttspurt
Det gikk cirka ett år fra grunnarbeidene startet til NCC var på terrengnivå med fundamentering og kjelleretasjene på plass.
– Vi lå et stykke etter fremdriftsplanen og derfor ble også sluttspurten meget hektisk. Det har vært mange tunge tak, men jeg har hatt med meg et enestående team av både egne ansatte og underentreprenører som har stått på for å komme i mål, sier Kjus.

Godt HMS-arbeid
På spørsmål om hva NCC er mest fornøyd med i prosjektet trekker Kjus blant annet frem HMS-arbeidet.
– Både byggherre og våre underentreprenører har bidratt med å få til et godt HMS-arbeid. Dette har vært et komplisert bygg med masse trafikk på alle kanter og krevende logistikk, men vi har klart oss helt uten fraværsskader og det er vi kjempefornøyd med, sier han.
– Vi er også fornøyd med at bygget fremstår som veldig bra både arkitektonisk og kvalitetsmessig, fortsetter Kjus.
NCCs prosjektleder trekker også frem et godt samarbeid med Entra og Stor-Oslo Eiendom, som har hatt prosjektledelse for byggherre.

Fornøyd med totalentreprenør
Ifølge Sonja Horn er byggherre fornøyd med totalentreprenøren og de er imponert over NCCs sluttspurt i prosjektet.
– Vi synes det har blitt et flott produkt. NCC hadde ekstremt kort byggetid, men de har stått på og gjort en god jobb, avslutter Horn.


Flere prosjekter