Linusbakken Borettslag

F.v. Tore Rønning (TOBB), Bård Einar Grøtte (Stjern Entreprenør) og Morten Olberg (TOBB).

31 av de 34 leilighetene i rekkehus og blokk er solgt og under innflytting bare få måneder etter at Stjern Entreprenør fra Åfjord i Sør-Trøndelag satte siste «spiker» i byggeprosjektet som ble gjennomført på et drøyt år.

Fakta

Sted: Trondheim
Prosjekttype: Leiligheter
Bruttoareal: 6.000 kvm
Kontraktsum: 75 millioner kroner
Byggherre:
Linusbakken Borettslag/TOBB
Totalentreprenør: Stjern Entreprenør
Arkitekter: Eggen Arkitekter
Landskapsarkitekt: Løvetanna
Rådgivere: RIBr, ByFy og akustikk: Rambøll l RIB og RIGeo: Multiconsult
Underentreprenører/leverandører: Armering: Smith Stål l Avfall: Retura TRV l Betong: Unicon l Betong gulv: Rakon Bygg l Betongelementer: Spenncon og Con-Form l Blikken-
slager: Tak og Fasade Spesialisten l Byggvarer: Optimera Proff og Stjern Bygg l Dører: JELD-WEN Norge l Elektroentreprenør: Totaltek l Forskaling: Doka Norge l Heismontør: Starlift l Kjøkken/bad: Sigdal Kjøkken l Lås og beslag: Beslag Consult l Maler: Edvardsson Entreprenør l Mannskap: Adecco Norge l Maskinentreprenør: Brende l Murer: Ragnar Skånøy l Porter: Hörman Central-Norge l Rørlegger: Einar Haugsnes l Stål- og smedarbeid: DM Stål l Stålplatetak og sandwitchelementer: Tecta Steel l Taktekking: Membran tak l Termografering: Prosjektutvikling Midt-Norge l Trapper: Stryntrappa l Ventilasjonsentreprenør: Teknisk Ventilasjon l Vinduer/dører: Lian Trevarefabrikk

Den gamle bekkedalen på sørsiden av Heimdalplatået, en drøy mil sør for Trondheim sentrum er i ferd med å fylles av flunkende nye boliger seks år etter at Trondheim bystyre vedtok den endelige regulerings-
planen for dette området som i plansammenheng kalles Lund Østre. I bakkene ned mot Gaula fylles nå terrenget opp med nye boliger i ulike størrelse og fasonger. Mellom 280 og 330 boenheter har bystyret fastsatt i sitt planvedtak.

Utbyggingsplan
TOBB (Trondheim Bolig-
byggelag) har i hele etterkrigstiden vært en sentral aktør innen boligbygging og på boligmarkedet i Trondheim, og er fortsatt like aktiv. Det nye og siste boligprosjektet for Lund Østre, som har fått navnet Linusbakken Borettslag, er TOBBs siste utgave. 16 leiligheter i to treetasjes blokker med en leilighet på toppen av hver blokk, samt 18 rekkehus-
leiligheter stod klar til innflytting i mars i henhold til avtalen TOBB hadde med Stjern Entreprenør. I sommer er det lagt siste hånd på verket gjennom finpuss av utearealene.
Eggen Arkitekter i Trondheim hadde på oppdrag av kommunen utarbeidet reguleringsplanen som var grunnlaget for bystyrevedtaket i 2009. TOBB brukte det samme firmaet til å utarbeide detaljplanen for sitt område, samt at Eggen Arkitekter også fikk oppdraget med å planlegge og tegne de leilighetene som skulle bygges. Resultatet ble to blokker og 18 rekkehus-
leiligheter, dels plassert nedover langs gaten med navn Skytterbakken. Hele borettslaget er på om lag seks dekar med et samlet bruksareal for leilighetene på 3.760 kvadratmeter.
I blokken er det parkeringsplass i underetasjen med én parkeringsplass pr. leilighet. Der er det også plassert én bod pr. leilighet, og med heis opp til toppen av hver blokk. I rekkehusleilighetene er det gitt plass for garasje i selve bygget knyttet til hver leilighet, og med en sportsbod på utsiden. Kravet er halvannen parkeringsplass pr leilighet i dette området.

Leilighetene
Leilighetene varierer i størrelse fra 53 til 110 kvm, mens rekkehusleilighetene har en størrelse fra 114 til 167 kvm.
Prisen på de ulike leilighetene har variert fra 2,49 millioner kroner for de rimeligste til 6,6 millioner for de dyreste. Samtidig varierer månedsleien fra 4.000 til 9.000 kroner avhengig av størrelsen på leiligheten. Ikke overraskende er det barnefamilier som har kjøpt de fleste rekkehusleilighetene, og som ble solgt først, mens litt eldre familier har sikret seg de fleste blokkleilighetene.
Samme år som bystyret gjorde sitt vedtak om Lund Østre, sikret TOBB seg tomten for det som skulle bli Linusbakken Borettslag. Hele området var fra før eid av flere private grunneiere som hadde gått sammen i et felles tomteselskap. Tidligere var dette område helt sør i Trondheim kommune en gammel bekkedal som var fylt opp av masse fra flere store utbyggingsprosjekt i Heimdalsområdet på 1960- og -70-tallet.

Entreprenøren
Da detaljreguleringsplanen var klar, ble fire entreprenører innbudt til å være med på å gi anbud. Det skjedde vinteren 2013. Samme vår ble Stjern Entreprenør fra Åfjord valgt med en anbudspris på 75 millioner kroner, og som underveis har vokst med et par millioner til. I kontrakten stod det at hele utbyggingen skulle være ferdig innen april 2015, og der utearealene skulle være ferdig planert og tilplantet denne sommeren.
Entreprenørfirmaet Brende i Trondheim fikk oppdraget med grunnarbeidene. 9.000 kubikkmeter masse, for det meste myr og leire, ble kjørt bort før Stjern kunne starte byggearbeidene. Betong- og tømrerarbeider er oppgaver Stjern har tatt seg av med egne folk.
Gulv i kjellerne er plasstøpt betong, mens dekker og bæresøyler i parkeringskjeller er prefabrikkert betong fra Spenncon i Trondheim. I etasjeskillene er det også prefabrikkert betong, levert av Con-Form, mens det er brukt plasstøpt betong i skillene mellom leilighetene.
Ytterveggene består av stående dobbeltfals i oljebeiset gran der arkitekten har valgt sotgrå som den bærende farge for hovedbyggene, og med andre gråfarger i andre deler av boligkomplekset.
Slik det stadig er blitt mer vanlig i nye borettslagsleiligheter og større boligprosjekter i dag, er innredningen fått et enhetlig preg. Her er det Sigdal som har levert kjøkken- og bade-
utrustningen.


Personlig preg
– Nesten alle kjøperne har ønsket å sette sitt personlige preg på leilighetene. Det gjelder spesielt gulvbelegg der det opprinnelige forslaget var eikeparkett, mens kjøperne har ønsket andre typer parkett. Ønsker om farger og belysning har også vært forskjellig. Det samme gjelder ulike ønsker når det gjelder utrustning av bad og kjøkken, noe som også er ganske vanlig, sier Morten Olberg til Byggeindustrien. Olberg har vært TOBBs prosjektleder. Han tilføyer at i dag selges det knapt en eneste ny leilighet uten at kjøperne ønsker større eller mindre forandringer i forhold til de opprinnelige konseptene.
Leilighetene er bygd etter Tek-10-kravene med 25 cm isolasjon i ytterveggene og to-lags glass.

Trondheim kommune har satt som krav til alle større nybygg innen et avgrenset, geografisk område i byen at det skal brukes fjernvarme fra Statkrafts fjernvarmeanlegg på Heimdal. Det lagt vannbåren fjernvarme i alle gulv unntatt på soverom der radiatorer fordeler fjernvarmen, mens det er brukt vanlige elektriske varmekabler på bad og i entré. Det er installert et eget balansert ventilasjonsanlegg i hver leilighet som sørger for skikkelig luftsirkulasjon i leilighetene.
Formell byggherre har vært Linusbakken AS som er et hundre prosent eid datterselskap av TOBB.


Flere prosjekter