Torvastad Arena

Torvastad Arena på Karmøy er samlokalisert med en skole, kulturskole og idrettsanlegg.

Fakta

Sted: Torvastad, Karmøy
Prosjekttype: Nybygg, flerbrukshall
Totalkostnad inkl mva:
40 millioner kroner
Bruttoareal: 2.320 kvm
Tiltakshaver: Torvastad Arena
Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør
Arkitekt og LARK: Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke
Rådgivere: RIB: Nordbø & Seglem l RIV og RIE: Apply TB l RIAku: Sinus
l RIBr: Q Rådgivning
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Vassbakk & Stol l Betongelementer: Block Berge Bygg l Gulvstøp og epoksy: Hummervoll l Stålarbeid: MCE l Taktekking: Fløysand Tak l Vinduer og dører: Bårdsen Aluminium l Blikkenslager: BNK l Tømrer: Byggfirma Dommersnes & Larsen l Maler: Langelandsvik l Sportsgulv: Parkett & Idrett l Flislegger: Brødr Olsen l VVS / El: Apply TB l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Kaba Møller Undal

Torvastad Arena er et OPS-prosjekt eid av Torvastad idrettslag, KFUM/KFUK og det lokale bygdeutvalget. Samlokaliseringen har fått navnet Torvastad-modellen og skal brukes på flere nye prosjekter i kommunen.
– Frp, H og Krf inviterte til tett samarbeid for få til en løsning der barneskole, kulturskole og idrettshall bygges på samme sted sammen med et utendørs idrettsanlegg. Styret i Torvastad Arena jobbet i tre år med prosjektet og utførte et nybrottsarbeid. Det har vært et fantastisk dugnads-
arbeid der kompetanse på økonomi og finans har vært med, sier styreleder Arne Haldorsen i Torvastad Arena.
Totalt er det lagt ned mellom 10.000 og 15.000 timer dugnadsarbeid. Styret har lagt vekt på kvalitet, gode og vedlikeholdsvennlige materialer og rimelige driftskostnader og valgte ikke det billigste prosjektet.
– Torvastad Arena har likevel en totalkostnad inkl mva på ca. 40 millioner, det vil si godt under 20.000 kroner per kvadratmeter, sier Haldorsen.
Haldorsen vil gi honnør til styret som jobbet godt i disse tre årene.
– Ved å gå i takt, har det vært mulig å opprettholde gløden for prosjektet. Jeg ønsker også å takke lokalbefolkningen og de 80 bedriftene som har bidratt til prosjektet og Veidekke Entreprenør som har vært profesjonelle og ført opp et bygg vi er veldig godt fornøyd med, sier Haldorsen.

Totalentreprise
Torvastad Arena er tegnet av Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke og ført opp i totalentreprise av Veidekke Entreprenør. Bygget er på 2.320 kvadratmeter. Mens totalkostnaden er på rundt 40 millioner kroner, er Veidekkes kontraktssum på 35,5 millioner kroner inkl mva. Byggestart var i midten av august 2014 og bygget ble overlevert 3. juli i år.
– Bygget rommer en hall på 25x50 meter og tilhørende lagerrom, garderober, styrketreningsrom, vaktrom og foaje. Hallen har sju meter fri takhøyde og er merket opp for håndball, minihåndball, volleyball, basketball, innebandy og badminton. Gulvet er et kombielastisk sportsgulv som er egnet for innendørs piggsko. Dekket over garderoben er av hulldekker, noe som muliggjør bygging av tribune her, forteller anleggsleder Klaus Johannessen i Veidekke Entreprenør.
Hallen ligger midt i bygget, mens foaje, styrketreningsrom og garderober ligger rundt hallen. Dermed trappes bygget av utvendig og blir mindre dominerende.

God logistikk viktig
Sivilarkitekt Thomas Brekke i Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke forteller at det var viktig å plassere byggets hoved-
adkomst slik at den har god logistikk i forhold til skolebygget som ligger like ved.
– Det har også vært viktig å få til god logistikk og rett rom-
størrelse og romhøyde i bygget. Garderobene og styrketreningsrom ligger rundt foajeen. Vi har brukt mye betongelementer som gir varighet og kvalitet og myker opp fasaden med trepanel, sier Brekke.
Brekke sier bygget har et enkelt fargevalg. Veggene inn mot hallen er gule, noe som gjør det enkelt for publikum å orientere seg i bygget. Han sier at siden reklameplakater er plassert i foajeen får hallen et rolig uttrykk.

Betong og stål
Torvastad Arena ligger på Håland nord på Karmøy. Grunnen bestod av fjell og myr. Det er gjennomført masseutskiftning ned til fjell. Bygget står på en sprengsteinsfylling og det er lagt duk og brønner for å hindre radon i å trenge inn i bygget.
Bygget har en tilnærmet rektangulær form. Halldelen har bærende elementer av prefabrikkert betong, gitterdrager av stål og isolerte og tekkede q-dekker.
De lave delene av bygget har bæring av stål og bindingsverk, isolerte og tekkede hulldekker. Betongelementene har miniretardert overflate og er hvitmalte. De lave delene har gråmalt trepanel og Cembrit-plater.

To millimeter avvik
Det er sportsgulv i hallen og i styrketreningsrom, fliser i foajeen og garderobene og epoksy i materialrom. Hummervoll støpte gulvet i hallen i en støp i toleranseklasse A, det vil si pluss/minus to millimeter avvik. Bygget har faste vegger. Det er åpen himling i hallen og systemhimlinger i styrketreningsrom, foaje og vaktrom.

Luftveksling 0,32
Bygget er trykktestet og har en luftveksling på 0,32 per time. Hele bygget har universell tilgjengelighet. Alle vinduer er i aluminium. Lyddemping skjer med stående spaltepanel på veggene i hallen og med perforerte himlingsplater.
– Oppføringen har gått veldig greit, sier Klaus Johannessen.
Torvastad Arena er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med ventilasjonsluft i hallen og vannbåren gulvvarme i andre rom, basert på luft til vann varmepumpe. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 142 kWh. Bygget er brannseksjonert. Det er planlagt og tilrettelagt for byggetrinn 2 med 300 kvadratmeter kontorer og tribune.


Flere prosjekter