Byggenæringen kan holde hjulene i gang

Det som skjer i oljesektoren nå er dramatisk. I Stavanger har arbeidsledigheten steget med 65 prosent. Samme situasjonen ser vi også i andre distrikter med mange oljearbeidsplasser. Mange unge, godt utdannende og etablerte mennesker står plutselig uten arbeid. Veldig mange av dem kan finne nye arbeidsoppgaver i byggenæringen.

Per Helge Pedersen, næringspolitisk redaktør i Byggeindustrien.

Byggenæringen er den næringen som på kort sikt kan sysselsette flesteparten av dem som nå mister jobben. Dersom myndigheten kjenner sin besøkelsestid, må forholdene legges til rette for at dem som nå blir ledige, kan gå inn i en annen produktiv jobb. Det må være å foretrekke i stedet for utbetale arbeidsledighetstrygd. Går man inn i en ny jobb har man noe meningsfylt å jobbe med og man deltar i verdiskapningen.

Overgangskurs
Det første som bør komme i gang er å etablere overgangskurs slik at veien til en ny næring ikke blir så bratt. Slike overgangsordningen har vi gjennomført før med godt resultat. Entreprenørforeningen på Vestlandet – EBAV – gjennomførte i sin tid et kursopplegg da man startet bygging av betongplattformer på Hanøytangen. Dette hjalp hundrevis av ledigmeldte inn i arbeid igjen. Mitt råd er at myndighetene og organisasjonene i arbeidslivet setter seg sammen for å lage et kursopplegg.

Det er nå ekstremt mye å gjøre i anleggsnæringen. Store viktige samfunnsoppgaver med å bygge ny infrastruktur skal gjennomføres. Men også byggebransjen bør tilføres ekstraordinære oppgaver for å rydde opp i vedlikeholdsetterslep, for å gjennomføre helt nødvendige energisparetiltak og for å bygge nytt. Behovene er enorme.

Børsene i verden faller. Kanskje vi nå kunne bruke mer av oljeinntektene for å gjennomføre tiltak som har stått på vent i årtier i stedet for å spekulere i usikre verdipapirer.

Havrommet gir muligheter
Jeg har den siste tiden jobbet mye med mulighetene i havrommet. Tenk at Norge har et havområde som er seks ganger større enn landarealet. Mens oljeinntektene stuper øker inntektene voldsomt fra f eks. oppdrett av laks. Men i havrommet er det også mange andre muligheter. Mange av dem som har jobbet i oljeindustrien bør ha større forutsetninger enn andre til å delta i det eventyret vi nå ser komme.

Havrommet er ellers noe også byggenæringen må engasjere seg i. I løpet av de neste 20 – 30 årene skal det bygges veldig mye i tilknytning til de nye næringene som vokser frem. Kystområdene våre vil oppleve en gullalder. Men skal vi komme i gang med den grønne revolusjonen som mange snakker om. Ja, da må de menneskene som nå blir ledige i oljeindustrien, snarest finne seg nye arbeidsoppgaver.

Kostnadene må ned
Selvsagt er det vondt for dem som nå får beskjed om oppsigelser i oljeindustrien. Men alle har jo vist at på ett eller annet tidspunkt ville det skje noe. Kostnadseksplosjonen i oljeindustrien har vært uten styring. Nå må kostnadene ned. Mange oljeselskap strammer nok ekstra til nå for å ta ut en fremtidig gevinst. Det at kostnadene i oljeindustrien blir redusert, er selvsagt viktig også for de andre næringene som gjennom år har tapt rekrutteringskampen om de beste hodene. Nå må mange av de gode hodene tenke nye tanker. Det vil bety mye for Norge i årene som kommer.