Oversiktsbilde av Follobanen sett fra Oslo S.

Follobanen: Jernbaneverket enige med oljeselskapene om Ekebergåsen

Jernbaneverket og oljeselskapene Statoil Fuel & Retail Norge AS, Smart Fuel AS, Esso Norge AS og Uno-X Energi AS har inngått en avtale som regulerer forholdet mellom Follobaneprosjektet og oljelageranleggene i Ekebergåsen.

Avtalen regulerer hvilke tiltak oljeselskapene skal gjennomføre i oljeanleggene før Jernbaneverket starter byggearbeidene for Follobanen i området ved oljelagrene.

Avtalen beskriver hvilke rystelser oljeanleggene skal tåle og gir føringer for Jernbaneverkets anleggsarbeid i nærheten av oljelagrene. Avtalen regulerer også samarbeidet mellom partene i byggeperioden.

Jernbaneverket vil dekke definerte ulempekostnader for oljeselskapene, samt gi et bidrag til finansieringen av visse oppgraderingstiltak som setter oljeanleggene i stand til å tåle de definerte rystelsesnivåene. Avtalens samlede kostnadsramme er om lag 100 mill. kroner.

– Vi er svært tilfreds med at denne viktige avtalen nå er på plass. Avtalen klargjør ansvarsforholdene mellom partene og legger til rette for et godt samarbeid som opprettholder det høye sikkerhetsnivået i anlegget, sikrer drivstofforsyningen på Østlandet og samtidig legger til rette for Jernbaneverkets byggeprosjekt, sier pressetalsmann Pål Heldaas på vegne av oljeselskapene.

– Avtalen legger til rette for rasjonell gjennomføring av Norges største samferdselsprosjekt. Tunnelløpene mellom Oslo S og Ski, vil i enkelte partier inne i Ekebergåsen passere nær eksisterende infrastruktur og sikkerhet har høyeste prioritet. Tett og godt samarbeid med våre «naboer» i fjellet, er avgjørende for prosjektets suksess og avtalen med oljeselskapene er derfor en viktig milepæl for oss, sier prosjektdirektør Erik Smith i Follobaneprosjektet.

Avtalens kostnader dekkes innenfor Follobaneprosjektets budsjettrammer. Byggearbeidene i Ekebergåsen starter i høst, med full aktivitet fra årsskiftet.