Illustrasjonsfoto

Økende ordrereserve men lavere produksjon for betongelementprodusentene

Ordrereserven øker, men produksjonen blant betongelementprodusentene i Betongelementforeningen er på et lavere nivå enn i samme periode i 2014. 

Aktiviteten i betongelementbransjen er høy på tross av at det er usikkerhet i markedet. Fra 2011 til utgangen av 2014 økte volumet betydelig for betongelementprodusentene.

– Årsaken til dette er todelt. Økt produksjon i byggenæringen generelt og at betongelementer tok store markedsandeler fra andre substituerende materialer. Mot slutten av 2014 falt ordreserven noe, deretter falt produsert volum inn mot første kvartal 2015, sier daglig leder John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen..

Fra slutten av første kvartal 2015 har ordrereserven tatt seg opp kraftig. Gjennomsnittlig ordrereserve ligger nå på over 5 måneders produksjon og har ikke vært høyere de siste fem årene.

– Samtidig er produksjonen fremdeles på et lavere nivå enn samme periode i 2014, som var et historisk høyt aktivitetsnivå for bransjen. Vi ser også at det er større regionale variasjoner enn i et normalår. Usikkerheten i oljeindustrien setter sitt preg på alle deler av næringslivet, legger Reiersen til.

Svekket kronekurs har bidratt til at importpresset avtar noe, og det er en tendens til fallende import av betongelementer.

– Sammen med økte markedsandeler og ordre fra byggenæringen mener vi betongelementbransjen er godt skodd for resten av 2015, sier Reiersen.

Tallene for andre kvartal viser at produksjonen av hulldekker gikk ned 24,7 prosent fra andre kvartal 2014 til andre kvartal 2015. Det ble i perioden produsert 464.311 kvadratmeter hulldekker. Det ble derimot produsert hele 70,8 prosent mer plattendekker i samme periode, noe som utgjør et volum på 67.893 kvadratmeter. Såkalte andre dekker økte med 59,2 prosent, som ga en produksjon på 41.656 kvadratmeter mens isolerte vegger gikk ned med 29,8 prosent, og produksjonen endte dermed på 61.309 kvadratmeter. Når det gjelder vegger endte det på 96.477 kvadratmeter som er en økning 10,4 prosent. Dobbeltvegger hadde en økning på hele 57,6 prosent, som ga et volum på 16.829 kvadratmeter. Når det gjelder søyler, bjelker, trapper og balkonger hadde alle disse en nedgang i produksjonsvolumet.