Faren over etter lekkasje av ammoniakk i Sarpsborg

Evakueringen er opphevet og sperringer fjernet etter utslippet av ammoniakk fra Norturas anlegg i Sarpsborg torsdag morgen.

Sperringene ble hevet klokken 12. Da hadde et stort kjøpesenter vært evakuert og veier vært stengt siden klokken 9 da det oppsto lekkasje av ammoniakk fra slakteribedriften. Beboere i området ble anmodet om å holde vinduer og dører lukket.

– Politiet i ferd med å avslutte. Det blir igangsatt kriminaltekniske undersøkelser og etterforskning for å avdekke årsaken til hendelsen, meldte politiet ved 12.15-tiden.

Halv time

Kjøttprodusenten Nortura, som har 450 ansatte, ligger i Ludvig Enges vei i Sarpsborg. Like ved ligger kjøpesenteret Amfi Borg, som består av 70 butikker riksvei 109 og Østfoldbanen.

Kjøpesenteret måtte evakueres, bil- og togtrafikk ble stanset og skolebarn holdt innendørs grunnet ammoniakk-lekkasjen. En halvtime etter at politiet først ble varslet om lekkasjen var lekkasjen stanset. Brannvesenet meldte at det ikke var fare for ytterligere lekkasjer.

Ubehagelig lukt

Under brannvesenets kontrollerte utslipp av ammoniakk-rester fra rørene besluttet politiet å stenge veiene og kjøpesenteret. Vindretningen var slik at gassen ville ramme riksvei 109, toglinjen mellom Sarpsborg og Fredrikstad og kjøpesenteret ved siden av.

– Kontrollert utslipp medfører ingen fare, men kan gi ubehagelig lukt. Tiltak er å stenge dører, vinduer og ventilasjon, skriver politiet.

Ingen personer skal ha kommet til skade som følge av lekkasjene.