Administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene. Foto: Berit Solli

Arkitektbedriftene: - Regjeringen bør gå lengre

Arkitektbedriftene i Norge går ut med sin støtte til regjeringens forslag til å styrke håndhevingen av offentlige anskaffelser, men mener enda mer bør gjøres.

Det skriver Arkitektbedriftene i enpressemeldingpå sine nettsider.

«Arkitektbedriftene i Norge støtter regjeringens forslag om styrking og effektivisering av håndhevelsen av regelverket om offentlige anskaffelser, men mener regjeringen burde gå enda lenger i å kontrollere offentlig innkjøpspraksis», skriver organisasjonen i meldingen.

– Å gi Klagenemnda for offentlige anskaffelser tilbake gebyrkompetanse i saker om ulovlige direkte anskaffelser, er et skritt i riktig retning, men vi frykter at det ikke er tilstrekkelig for å heve kvaliteten på offentlige innkjøp. Det er en svakhet at håndhevelsen av offentlige anskaffelser i så stor grad hviler på initiativ fra leverandører, organisasjoner og lignende, uttaler administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene i Norge.
– Ikke leverandørens oppgave

Skavang representerer gjennom Arkitektbedriftene i underkant av 600 arkitektkontor over hele landet.

–Våre medlemmer opplever det som ressursødende, vanskelig og lite fruktbart å klage på en offentlig anskaffelse. Det kommer gjerne lite ut en klage, og det kan fort gå prestisje i saken fra bestillers side. Det burde ikke være leverandørenes oppgave alene å leke politi, så for å få effektivisert håndhevelsen ytterligere mener vi at et nasjonalt, uavhengig kontrollorgan burde få mandat til på eget initiativ å etterprøve anskaffelser. Dette kunne tenkes å ligge hos KOFA, sier Skavang.

Støtter gebyrmakt

For å effektivisere håndhevelsen av ulovlige direkte anskaffelser har Nærings- og fiskeridepartementet foreslått å gi KOFA tilbake myndigheten til å ilegge overtredelsesgebyr. KOFA skal også kunne ilegge gebyr dersom de finner at det er foretatt en ulovlig direkte anskaffelse, og får anledning til å ta ut søksmål til domstolen dersom de mener det er behov for å få avsluttet den ulovlige inngåtte kontrakten og å gjenopprette konkurransesituasjonen.

Arkitektbedriftene i Norge men mener dog at gebyret i klager om rådgivende saker bør senkes fra dagens 8.000 til maksimum 2.000 kroner.

– Terskelen er blitt for høy, sier Skavang i pressemeldingen.