Milliardjobber på rekke og rad gir stor oppmerksomhet

Det høye aktivitetsnivået innen samferdselssektoren fortsetter med uforminsket styrke. Det betyr at milliardjobbene kommer tettere enn noensinne og at interessen rundt infrastrukturutbyggingen øker.

Aldri tidligere har det blitt investert så mye innen infrastruktur som vi nå er vitne til. Både Jernbaneverket og ikke minst Statens vegvesen lyser stadig oftere ut store jobber. Å regne på milliardjobber er blitt dagligdagse øvelser for de større aktørene innen infrastrukturbyggingen.

Det ser likevel ikke ut til å være manglende interesse på jobbene som lyses ut, konkurransen er hard og prisene virker å være akseptable for byggherrene. Det er likevel ikke til å komme forbi at det er store diskusjoner rundt kontraktstrategi, tildelingskriterier og da spesielt hvilke kriterier som skal telle ved siden av det sterke prisfokuset. Typen kontrakter er også under vurdering, slik det nylig kom frem rundt diskusjonen om totalentrepriser i større grad burde brukes innen veiutbyggingen. Mange i bransjen venter også spent på hvordan Statens vegvesen vil iverksette evalueringer fra tidligere jobber i sine tildelingsprosesser. Dette er ventet å skje fra 2017.

I et noe usikkert marked både i Norge og resten av verden er det i det hvert fall en ting som er sikkert – og det er at samferdselsutbyggingen vil holde seg på et stabilt høyt nivå – lenge. Det vil føre til at de norske aktørene gradvis vil bygge opp kapasiteten, og det vil også holde på den utenlandske interessen for norske utbygginger – både gjennom å ta på seg enkeltoppdrag og det at enkelte vil etablere seg på fast basis. Vi vil helt sikkert også se flere oppkjøp av norske virksomheter fra utenlandske selskaper. I tillegg vil vi helt sikkert også kunne oppleve at investorer i økende grad vil se på mulighetene innen norsk samferdselsutbygging. Det har vi blant annet sett gjennom at Øystein Stray Spelaten og Ole Enger har satset stort på trekløveret Hæhre Entreprenør, Isachsen Gruppen AS og TT Anlegg AS.

Om det har vært en spennende periode for anleggsvirksomheten i Norge de senere årene – vil det definitivt bli enda mer interessant i tiden som kommer – for investeringene vil holde stand og fortsette å øke – og det vil også interessen fra omverdenen.