Slik kan det nye klinikkbygget på Radiumhospitalet se ut, dersom Aker-sjef Øyvind Eriksen og eiendomsutvikler Arthur Buchardt får det som de vil.  Illustrasjon: Nordic Office of Architecture

Buchardt og Aker-sjef vil bygge nytt Radiumhospital til 1,25 milliarder

De to tidligere kreftpasientene, eiendomsutvikler Arthur Buchardt og Aker-sjef Øyvind Eriksen, vil gi noe tilbake til Radumhospitalet.

Det er VG som tirsdag melder om Buchardts og Eriksens byggeplaner for et nytt klinikkbygg i Oslo.

– Hvis byråkrater og politikere har like mye handlekraft som kreftbehandlerne på dette sykehuset, kan det nye klinikkbygget åpne julaften 2018 klokken 18. Prosjektet er et svar på regjeringens ønske om offentlig og privat samarbeid, sier Arthur Buchardt til VG.

Ifølge avisen ønsker de å bygge et helt nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet. Både Buchardt og Eriksen har selv vært rammet av kreft og fått behandling ved sykehuset.

- Kompakt og elegant

Går det som de to initiativtakerne ønsker, kan resultatet bli en ideell stiftelse som bygger et 34.000 kvadratmeter stort kreftsykehus med 160 senger, ti operasjonssaler, poliklinikker, administrasjonslokaler, brystkreftsenter og sosiale arealer.

- Vi har prøvd å utvikle et kompakt, effektivt og elegant klinikkbygg som henter fram en del av de gode kvalitetene som finnes i området. Vi mener prosjektet danner en god ramme for en videre utvikling av hele Montebello-området, sier arkitekt Johannes Eggen i Nordic Office of Architecture til Byggeindustrien.

Kostnadseffektivt

Arkitekten har tidligere tegnet en rekke store sykehusbygg i både inn- og utland.

- Vi har hatt fokus på kostnadseffektivitet, men også ivareta pasientens møte med sykehuset, sier han om prosjektet som har fått en entreprisekost på 1,25 milliarder kroner.

- Sammen med HENT har vi stått for kalkylen. Vi har klart å kutte kostnadene betydelig, blant annet gjennom å legge oss på en riktig, ikke overdimensjonert, teknisk standard. I tillegg er byggeherre- og prosjekteringsleddet trimmet maskimalt, sier Eggen.

Han legger til at modellen de har brukt er den samme som for det nye LHL-sykehuset som hadde byggestart på Jessheim i går

- Takk for livet

Til VG opplyser Buchardt at et eventuelt overskudd i prosjektet skal disponeres av stiftelsen og øremerkes kreftforskning.

– Vi skal ikke tjene noe på dette. Vi er begge tidligere kreftpasienter. Dette er en takk for livet, sier Arthur Buchardt.

Finansmann og eiendomsutvikler Arthur Buchardt vil bygge nytt klinikkbygg ved Radiumhospitalet. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix