Glass og Fasadeforeningen reagerer på politi-uttalelser

Glass og Fasadeforeningen reagerer på politiets advarsel om bruk av store glassflater i skoler.

Bjørn Glen Hansen

NRK omtaler på sine nettsider 20. august at 180 grunnskoler i Oslo skal utstyres med nytt varslingssystem. Som oppfølging har kanalen 21. august et intervju med innsatsleder i Oslo politidistrikt, Thor Langli.

– Noen skoler er veldig bra utformet med tanke på en kritisk nødsituasjon. Andre skoler har en arkitektur hvor arkitektene har fått utfolde seg litt for fritt, og hvor sikkerheten kommer i andre rekke, sa Langli til NRK, og pekte blant annet på utfordringer knyttet til store glass- og vindusflater.

Direktøren i Glass og Fasadeforeningene, Bjørn Glenn Hansen, stiller spørsmål ved Langlis uttalelser i forbindelse med hans generelle advarsel mot bruk av store glassflater i skoler for å begrense risikoen for utfallet av terrorangrep.

– Det er ille nok at vi er i en situasjon hvor det må tas denne type hensyn. Men når det først er slik, så er det viktig å ha med seg noe kunnskap om glass som bygningsmateriale. Med denne kunnskapen får man muligheten til å vurdere hva som eventuelt kan vurderes før man går til å gjøre skoler om til bunkere. Glass er et enestående bygningsmateriale som gir både sikkerhet og trygghet, sier Bjørn Glenn Hansen.

– Det benyttes i større og større grad store glassflater i alle typer bygg, ikke bare i skoler. Glass som bygningsmateriale tilfører bygget, og de som oppholder seg i det, en rekke kvaliteter ingen andre materialer kan tilby. Arkitekter verden over lovpriser glass som bygningsmateriale og teknologibærer. De hadde heller ikke kunne skape bygg med de kvalitetene vi nå ser uten å forankre sitt arbeid i byggeforskriftene. Glass i store flater leveres i dag i all hovedsak som såkalte trygghetsruter for å forhindre personskade ved sammenstøt. Dette alene vil forsinke og i beste fall forhindre et forsøk på gjennomtrengning. Vil man samtidig sikre skoler mot terrorangrep kan glass konstrueres og dimensjoneres også for sikring mot prosjektiler og eksplosjonstrykk. Glass står ikke tilbake for motstandsevnen til en kompakt vegg, sier Bjørn Glenn Hansen videre.

Direktøren i Glass og Fasadeforeningen møter gjerne Thor Langli for å redegjøre for dette.

- Det finnes løsninger med glass for disse typene angrep, og er det slik at det må tas med i vurderingen så vil det ikke nødvendigvis bare gjelde for store glassfelt, og heller ikke bare i skoler, sier han.