Torvastadmodellen

På Karmøy, eller rettere sagt på Torvastad i Rogaland, ble torsdag en merkedag for nærområdet. Da åpnet Torvastad Arena – en ny flerbrukshall. Tidligere på dagen hadde også en ny skole og en kulturskole åpnet i tilknytning til området, totalt en satsing på rundt 200 millioner kroner.

Med denne storutbyggingen har nærområdet fått et helt nytt og på mange måte unikt samlingssted. Det er derfor ikke rart at flagget gikk til topps og at folk strømmet til for å se når kulturminister Thorhild Widvey åpnet den nye flerbrukshallen. Mange var med for å feire fra morgen til sene kvelden. Noe av årsaken til at så mange var med på selve åpningsarrangementet er at flerbrukshallen også er et anlegg som i stor grad er realisert gjennom innsats til mange engasjerte ildsjeler i nærområdet. Det er ganske unikt at man har klart å samle sammen så store ressurser gjennom dugnad, sponsing og stå på vilje - og de har nå fått på plass et flott anlegg.

Det er et arbeid som har pågått over flere år som når stå ferdig på Torvastad. Planleggingsarbeidet startet for mange år siden selv om byggingen gikk unna på kort tid. Det var grunnsteinsnedleggelse for ganske nøyaktig ett år siden. Før den tid har utviklingsarbeidet gått gjennom mange faser. Først planla man minihall – men initiativtakerne mente det kunne gjøres mer. Da kom planene om en flerbrukshall i tilknytning til den nye skolen og kulturskolen på plass.

Utviklingen, finansieringen og utbyggingen av dette anlegget må sies å ha vært et skoleeksempel på hvordan et samarbeid mellom private og offentlige aktører kan gjennomføres. Hallen har en kostnadsramme på 37 millioner kroner, og i tillegg kommer over 12.000 dugnadstimer. Det er dermed et stort stykke arbeid av mange, ikke minst av en engasjert gruppe mennesker som har tro på prosjektet, velvillige virksomheter, en kommune som ønsket å bidra og ikke minst et samlet engasjert lokalsamfunn som ønsket å skape noe. Samarbeidsmodellen er av mange gitt navnet Torvastadmodellen - og dette kan være en modell som kan kopieres av andre.

Hele anlegget som nå står ferdig består flerbrukshallen i tillegg til en skole og en kulturskole. Fra før er det også etablert et større idrettsanlegg på området.

Gratulerer med nyanlegget!