Kulturbyen

Oslo er virkelig i ferd med å bygge seg opp til en kulturby som vil bli å regne med i Europatoppen. Nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika og Nasjonalmuseet på Vestbanen er allerede under bygging. Onsdag kveld ble det endelig vedtatt å bygge det nye Munchmuseet og det er også kommet planer på bordet for utbygging av et helt nytt konserthus, noe som vil løfte kulturhovedstaden ytterligere.  

Det er dermed en rekke monumentale kulturbygg som er på gang til å realiseres. Noen er allerede i byggefasen. Tar vi med et nytt konserthus skal det da investeres for nærmere 14 milliarder kroner i kulturbygg de neste årene i Oslo. Det er heller ikke veldig lenge siden operaen i Bjørvika sto ferdig.

Det er utviklerne Petter Stordalen og Anders Buchardt som sammen med Oslo-Filharmonien nå står frem med planene for å bygge en ny storstue for orkesteret, som regnes som det beste i Norden. Oslo-Filharmonien har i lang tid vært på søk etter nye og bedre lokaler. De har nå funnet sammen med Stordalen og Buchardt – og de to utbyggerne ønsker å satse stort. De vil bygge for 2,5 milliarder kroner (minst) på Filipstad. Og da er det ikke bare snakk om et konserthus. Dette skal bygges sammen med et hotell og en kongressal. Dette for å oppnå gode synergier mellom hotellet og konserthuset, som er helt nødvendig for å få dette konseptet til å lykkes. Det er en enorm investering og da må det selvsagt legges til rette for sambruk – bygningsmassen må være i bruk langt mer enn kun under øvinger og konserter. Det må også åpnes for helt andre arrangementer.

Med en slik realisering vil dette virkelig kunne skape liv til Filipstadområdet, som er under utvikling. Byen har store planer for området og med denne satsningen vil man kunne få en virkelig god start på dette arbeidet.

Det er ikke rart politikerne har tatt imot planene med åpne armer. Det at private går inn i denne typen prosjekter er ikke veldig vanlig i Norge, men vil kunne vise seg å være viktig for å skape nye arenaer fremover. Det blir da private som tar hele risikoen, mens Filharmonien kan leie seg inn. Nå stilles det riktignok et vilkår at tomten skal kjøpes til «god» pris, men det bør kunne ordne seg.

Det gjenstår mye arbeid før en slik utbygging kan realiseres og byggingen kan starte. Det skal på plass en reguleringsplan for området, og en tomtepris må avklares med tomteeier Oslo Havn. Deretter skal en arkitektkonkurranse startes og vinner kåres.

Utbyggerne ønsker at prosjektet kan stå klart til Oslo-Filharmoniens 100-årsjubileum i 2019. Det er mulig å få dette til, man da må virkelig planarbeidet gjennomføres i rekordfart.

Det er meget positivt at Stordalen og Buchardt, som har god erfaring med lignende prosjekter, for eksempel i Malmø, nå ønsker å satse på en slik utvikling. Det vil åpenbart gi en ytterligere dimensjon til Oslo som kulturby.