<p>Offisiell åpning. Nils-Erik Bogsrud, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Harald Espelund, ordfører i Ullensaker kommune og Gunnar Melgaard, leder av hovedutvalget for samferdsel i Akershus fylkeskommune foretok den offisielle åpningen av Tverrvegen og sykkelveg langs fv. 459 Ringvegen på Jessheim (foto: Elin Lied, Statens vegvesen).</p>

Åpning av Tverrvegen og sykkelveg langs Ringvegen på Jessheim

Onsdag 19. august ble Tverrvegen og sykkelveg langs fv. 459 Ringvegen offisielt åpnet. Totalkostnad for prosjektene har vært nærmere 300 millioner kroner.

På vegne av Akershus fylkeskommune og Ullensaker kommune legger Statens vegvesen, med disse to prosjektene, til rette for miljøvennlig byutvikling, samt å videreutvikle Jessheim som sykkelby.

Den nye Tverrvegen i Jessheim sentrum skal avlaste trafikken over Algarheimbrua og det mest sentrale handelsområde mellom Storgata og Furusethgata/rådhuset, samtidig som framkommeligheten for buss skal bedres. I tillegg skal Tverrvegen gi ny atkomst til næringsparken nord for vegen og ny boligbebyggelse øst for jernbanen.

Styrke Jessheim som regionsenter på Øvre Romerike

Ny Tverrveg inngår som en del av det overordnede vegnettet i og rundt Jessheim i ”Byplan for Jessheim 2025” vedtatt 12.06.2006. I byplanen var ny tverrforbindelse under jernbanen, nord for jernbanestasjonen i Jessheim sentrum, framhevet som de viktigste på kort sikt for å styrke Jessheim som et regionsenter på Øvre Romerike. Vegen på 650 meter er også en viktig del av grøntstrukturen i byplanen, med sykkelfelt, fortau og beplantning. De største arbeidene har vært knyttet til omlegging av jernbanespor, bygging av undergang under jernbanen, samt omlegging av vann- og avløpsledninger.

- Det mest utfordrende har vært å koordinere framdrift for omlegging av jernbanen. I den forbindelse benytter jeg anledningen til å takke Jernbaneverket for et godt samarbeid. En annen utfordring har vært omlegging og graving av dype grøfter i leire, sier byggeleder Alf Gotuholt i Statens vegvesen.

Økt trafikksikkerhet og tilrettelegging for syklister

Langs fylkesveg 459 Ringvegen er det bygget 500 meter sykkelfelt på begge sider av vegen.

- Dette er en vesentlig forbedring av framkommeligheten for syklister på denne strekningen i sykkelbyen Jessheim, sier seksjonsleder Bjørn Kåre Steinset i Statens vegvesen i en pressemelding.

For å øke trafikksikkerheten er det anlagt rundkjøring i krysset Ringvegen og Rådhusvegen, samtidig som en rundkjøring vil ha kapasitet for den økende trafikken på Ringvegen. Krysset mellom ny Tverrveg og Ringvegen er også bygget som rundkjøring.

Det er anlagt universelt utformet busslomme langs Ringvegen, utenfor skolen og kantsteinsstopp på motsatt side etter rundkjøringen. En del masser er brukt på nytt, i stor grad er asfalt gjenbrukt som nytt bærelag.

- I anleggsperioden har det vært viktig for oss å sørge for en trygg trafikkavvikling for bilister, fotgjengere, samt skolebarn gjennom anleggsområdet, sier Gotuholt.

Det er totalt investert nesten 300 millioner kroner inkludert mva. i de to prosjektene. Ullensaker kommune og Akershus fylkeskommune har delt på kostnadene. Ullensaker kommune har i tillegg forskuttert fylkeskommunens andel av ny Tverrvegen.

PEAB Anlegg AS har vært entreprenør på begge prosjektene. Anleggsarbeidet startet i august 2013.