Sandvik Constructions nye teknologi, TCAD+-systemet, gir blant annet avansert nøyaktig boring og mer økonomisk sprengning.

Ny teknologi fra Sandvik

Sandviks TCAD+-system skal både gi nøyaktig boring og mer økonomisk sprengning.

Det skriver Sandvik i en pressemelding.

Sandvik Construction lanserer mer avanserte instrumenter for tunnelborerigger, som i kombinasjon med eksisterende planleggings- og styringssystemer for boring og sprengning, skal gjøre boringen mer nøyaktig for standard tunnelrigger, heter det i meldingen fra selskapet.

I tillegg kan TCAD+-systemet, som det heter, spesifiseres som tilleggsutstyr til alle Sandviks borerigger i DT-serien (tunnelarbeid) og DD-serien (gruvearbeid), og også ettermonteres på mange andre modeller, forutsatt at bomleddene har tilstrekkelig plass til sensorer.

Gir høyere effektivitet

TCAD+ ble opprinnelig utviklet som et sikteverktøy for å oppnå bedre nøyaktighet på grunnlag av forhåndsdefinerte boreplaner i kombinasjon med mer automatisert boring. Det fungerer derfor sammen med Sandviks iSURE-programvare for planlegging av boremønster og sprengning i henhold til de planlagte tunneldimensjonene ved tunneldriving. I tillegg til nøyaktighet og enklere retningsstyring har utviklingsarbeidet gitt mange andre fordeler. Det betyr at Sandviks borerigger som er utstyrt med det nye systemet TCAD+ (Tunnel Computer Aided Drilling Plus), kan tilby kundene svært nøyaktig boring som igjen gir en lang rekke innsparinger og gjør det mulig å oppnå høyere effektivitet.

Intelligente modeller

De nye funksjonene for intelligent tunnelboring i TCAD+ og iSURE kan brukes i mange eksisterende modeller ved å ettermontere løse komponenter, men kommer kanskje best til anvendelse i de nye modellene. Den første i Sandviks nye DT-serie av tunnelrigger med TCAD+-funksjoner er DT821-SC. Denne kan brukes sammen med tunnelplanleggingssystemet iSURE. Riggen er en elektrohydraulisk tunnelrigg med to bommer utstyrt med bormaskiner av typen RD525. I praksis gir iSURE med TCAD+ mer nøyaktig tunneldriving og redusert vibrasjon ved sprengning gjennom optimal lading av borehull og optimale sprengningssekvenser. Til sammen øker dette miljøsikkerheten under bygging og muligheten for bedre prosjektlønnsomhet.

Nok et verdifullt alternativ

Kort oppsummert utgjør tunnelrigger som er utstyrt med ettermonterbare TCAD+-instrumenter, et verdifullt alternativ til mer tradisjonelle manuelle borerigger og Sandviks datastyrte i-serie av borerigger med automatisk bomstyring. TCAD+ kan leveres som en del av DT-serien av tunnelrigger (DT 611-C, DT 821-C, DT 821-SC, DT 1131-C og DT 1131-SC) samt av DD-serien beregnet på gruvearbeid. Systemet kan også ettermonteres på andre modeller der Sandvik vil gi råd om gjennomføring og praktisk anvendelse.

Fordeler og funksjoner

Det er mulig å oppnå mer nøyaktig boring, inkludert navigering med en totalstasjon i stedet for et enkelt laserreferansepunkt, uten behov for å måle siktepunkter på tunneloverflaten.

Lavere energiforbruk som følge av bedre nøyaktighet og redusert overmasse.

Økt pålitelighet for komponentene gjennom mindre utilsiktet misbruk.

Innføring av bolteboring og langhullsboring (injisering og prøvetaking med mulighet for lettere å øke antall borstål) som styres i samme system ved hjelp av forskjellige boreplaner, som vist på operatørens skjerm.

Tydeligere brukergrensesnitt med berøringsfunksjoner for enklere bruk (eventuelt med mer enn én operatør) og feilsøkingsdiagnostikk som fører til mindre materialtretthet og sannsynligvis raskere kontroll.

Automatisk stans i boringen ved riktig hulldybde gir operatøren mulighet til å begynne boring et annet sted og la systemet håndtere resten.

Samme bomkompensasjonsmodeller som brukes i Sandviks i-serie av borerigger.

Dette er funksjonene:

  •  Det er mulig å oppnå mer nøyaktig boring, inkludert navigering med en totalstasjon i stedet for et enkelt laserreferansepunkt, uten behov for å måle siktepunkter på tunneloverflaten.
  • Lavere energiforbruk som følge av bedre nøyaktighet og redusert overmasse.
  • Økt pålitelighet for komponentene gjennom mindre utilsiktet "misbruk".
  • Innføring av bolteboring og langhullsboring (injisering og prøvetaking med mulighet for lettere å øke antall borstål) som styres i samme system ved hjelp av forskjellige boreplaner, som vist på operatørens skjerm.
  • Tydeligere brukergrensesnitt med berøringsfunksjoner for enklere bruk (eventuelt med mer enn én operatør) og feilsøkingsdiagnostikk som fører til mindre materialtretthet og sannsynligvis raskere kontroll.
  • Automatisk stans i boringen ved riktig hulldybde gir operatøren mulighet til å begynne boring et annet sted og la systemet håndtere resten.
  • Samme bomkompensasjonsmodeller som brukes i Sandviks i-serie av borerigger.