Det stjeles for millioner

Hvert år stjeles det for mange millioner kroner fra norske bygge- og anleggsplasser. Problemet er omfattende og det er mange som møter opp på byggeplassen og får en lite hyggelig overraskelse når det oppdages at det er forsvunnet utstyr, maskiner og byggevarer for store summer i løpet av natten.

Dette er ikke noe nytt fenomen i byggenæringen, men problemet har vært økende de senere årene. Det betales hvert år ut store erstatningssummer fra forsikringsselskapene og det er og grunn til å tro at det er store mørketall ute og går her. Langt fra alle tyveri fra byggeplassene rapporteres inn til politi og forsikringsselskapene.

Oppklaringsprosenten på denne typen tyverier er heller laber lesning. I 2012 hadde vi en stor sak om tyveri fra byggeplasser. Vi så da på 73 innbrudd – hvor alle saker var henlagt. Det er derfor slett ikke overraskende at mange lar være å levere inn anmeldelse om det ikke er større verdier som forsvinner. Sjansen for å få tilbake utstyret er minimalt og egenandel gjør at mange rett og slett lar det være.

Det er all slags typer maskiner og utstyr man kan oppdage at er stjålet fra en byggeplass. Fra det helt små utstyret, til diesel og større maskiner. Saken som vi dag omtaler på bygg.no, der Petter A. Olsen AS har blitt frastjålet en Atlas Copco borerigg, er heldigvis noe uvanlig. Denne har sannsynligvis blitt stålet i løpet av søndag. Hvor denne er blitt av er ikke godt å si – men det er tidligere rapportert at anleggsmaskiner er fraktet ut av landet. Sporingssystemer på noen maskiner har gjort det mulig å oppdage og følge utstyres ferd nedover Europa.

Det er ingen grunn til å tro at problemet er mindre nå enn for noen år siden. Skal man få bukt med dette problemet må det gjøres en større innsats i å oppklare lovbruddene, i hvert fall de av en viss størrelse. Om sjansen for å bli tatt er minimal vil dette uvesenet bare fortsette.

Det er selvsagt grenser for hvor mye entreprenørene kan sikre seg mot tyveri. Enkelte byggeplasser er enklere å gjerde inn og fysisk blokkere enn andre. På større anleggsprosjekter vil dette for eksempel være svært vanskelig. Det å montere skikkelig sporingsutstyr kan selvsagt virke både avskrekkende og kan være med på å oppklare tyveri av dyrere maskiner, og nettopp derfor er dette nå i ferd med å bre om seg. Men sannheten er nok så enkel som at om det finnes verdifullt utstyr tilgjengelig, vil kjeltringer la seg friste.