Pingvinhotellet

SAMSUNG CSC

Pasienthotellet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er Tromsøs nye landemerke. Det 17 etasjes høye bygget rager 52 meter til værs og er, foruten å være Tromsøs høyeste bygg, også Norges største pasienthotell.

Fakta

Sted: Breivika, Tromsø
Prosjekttype: Pasienthotell 233 rom - 488 senger
Byggherre: Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN)
Totalentreprenør: Consto
Kontraktssum inkl. opsjoner,
eks mva:
260 millioner kroner
Areal: Ca. 12.000 kvm
Arkitekt: Multiconsult, BC Arkitektur
Rådgivere: RIB/RIG/RIBf: Multiconsult l RIB (prefab. betong): Jaro l RIA: Sweco l RIBr: Total Brannsikring l RIV/RIE/RIVa: Bravida l RID: (lås og beslag): Lås & Beslagsconsult l RIB kulvert: Asplan Viak l KUT stål: Noweco Force
Underentreprenører/leverandører: Grunnarb.: Thor og Bjørnar Workinn l Kulvert: Roald Madsen / Kjell Foss l Betongelementer montasje: Jaro l Heis: KONE l Badekabiner: PARTAB l Stålkonstruksjoner: Maritim Sveise-
service l Deltabjelker: Peikko l Fasader: Staticus Norge l Taktekking: Protan l Tømrerarb.: Fin2008 l Steinfasade: Stein og Fasade l Kås og beslag: Låsesmeden Tromsø l Solavskerming: Krane Glass og Fasade l Flytavretting: All-Service l Granabgulv: Sevebygg l Kjøl- og fryserom: HUURRE l Kjøkkengulv: Acrylicon l Storkjøkken: Metos l Barselvasker / flis: Flisekompaniet l Systemvegger: Troms Byggmontering l Porter. Hørmann l Belegg: Wang Belegg og interiør l Muring: Fur og Flis l Innredning, hotellrom: HIPAS l Stålrekkverk: Br. Midthaug l Kjøkken: Norema l Glassrekkverk messanin: Glassmester Appelboom

– Målsettingen var at vi skulle bygge et hotell og ikke et sykehusbygg. Det skulle ikke være noe pasientpreg, men et stilrent hotell med en effektiv og god logistikk i bygget. To elementer som kombinert med solide, gode materialer har gjort at bygget fremstår som elegant, sier en fornøyd prosjektleder Jens Solvang i Consto.

Sømløst samarbeid
– En viktig utfordring for å lykkes i ethvert prosjekt er at en klarer å få til det sømløse samarbeidet mellom byggherre, arkitekt og entreprenør, sier arkitekt Louis Lunde i Multiconsult, BC Arkitektur.
– I dette prosjektet har det vært helt forbilledlig. En byggherre og en entreprenør som har vært ekstremt ekspeditt i forhold til å få «hands on» i alt som skjedde i prosjektet. Det interessante er jo at visualiseringen fra konkurransen og det ferdige produkt er nesten identiske. Vi hadde for eksempel ikke diskusjonen om det skulle være glassfasade. Det var forutsatt i konkurranseutkastet, påpeker Lunde.

Nedjustert budsjett
Fra starten var hotellet i 15 etasjer med opsjon på to ekstra etasjer.
– Opsjonen ble vurdert ganske tidlig, slik at vi fikk den med oss i dimensjoneringen. Arkitekt Louis Lunde i Multiconsult, BC Arkitektur har fulgt oss tett i gjennomføringsfasen og under hele byggingen. Det har vært viktig å ta vare på noen av de grunntankene zarkitekten tidlig la ned i bygget. Etter bestillingen gikk vi rett i en intensiv samspillfase før prosjekteringen, og etter første samspillfase gikk vi rett over i samspillfase to som ble avsluttet 1. juli i år. Vi har fått med oss UNN som en god kunde og hjelper dem i mål, sier Solvang og mener at de har en forpliktelse til å hjelpe hverandre til å komme i mål.
– Vi må yte det beste vi kan. Det har resultert i at byggherren nå i avslutningsfasen har kunnet justere ned sine budsjetter med 20 millioner som kan sendes tilbake til sykehusdriften, sier han.

Passivhus
For den 52 meter høye fasaden var det viktig å finne en leverandør som hadde referanser fra slike prosjekter.
– Valget falt på Staticus fra Litauen som er veldig proffe og har levert til mange storbygg. Det som er spesielt og har vært en utfordring er de strenge energikravene på 110 kwh/kvm/år. I tillegg har vi hatt et samspill for å bygge med passivhuskvalitet, der glassfasaden utgjør en viktig del av energiregnskapet. U-verdi på vinduer og dører har krav på 0,8. For å klare å tilfredsstille kravet har glasset i fasaden en U-verdi på 0,5. Vi føler at vi har god kontroll på å bygge passivhus, noe som er fordelaktig for å kunne tilby byggherrer et energiregnskap for fremtiden. Det er lett for en byggherre å gjøre de riktige valgene, når det er økonomi i prosjektet, poengterer han.

HMS-systematikk
En utfordring i tidligfase har vært sprengningsarbeidene som ble utført integrert i et sykehus i full drift. Det er tatt ut 8.500 fkbm fjell og sprengt helt inntil sykehus og laboratorievirksomhet.
– 165.000 arbeidstimer uten ulykker er viktig for oss. Vi jobber for et helseforetak og å levere på god helse er vesentlig, understreker Solvang.
– Gjennom mange år har vi jobbet systematisk med HMS. Det er ikke bare flaks. Det ligger en god systematikk i bunn, samtidig har vi jobbet tett med byggherren og deres HMS-tjeneste på sykehuset. De har vært med oss på vernerunder, og vi har lært av hverandre. Det var også et punkt vi hadde med oss i en samspillfase. Vi samspilte rundt helse miljø og sikkerhet og laget felles planverk. Det har vært et av kriteriene på at det har gått så bra, sier han.

Avstivning
Tre heissjakter og to trapperom, hulldekker og plasstøpte dekker stabiliserer bygget og fungerer som avstivning. Bygget ble lukket tidlig for å kunne jobbe med et rent, tørt bygg.
– Bærekonstruksjonen ble bygget i full høyde først, før bygget ble lukket. Det handler litt om kvalitet på sluttproduktet at vi ikke skulle kjøre to krandrifter i høyden, påpeker Solvang.
De 13 hotellrometasjene er ganske identiske med åtte forskjellige typer rom. 22 spesialrom er tilpasset barsel. En barselvask og en spesialtilpasset ammestol er også utviklet i prosjektet. Barseletasjen ligger over resepsjonsetasjen, lett tilgjengelig med vaktrom og samtalerom og en felles stue.

Felles restaurant og møterom
En trapp fra resepsjonen fører ned til restauranten med 220 sitteplasser. Den er oppført med bæresystem i stål og prefab betong i hulldekker. En oljet og lakket industriparkett er lagt i restauranten for å tåle stor belastning. Innvendig glassystem er innrammet med heltre bjørk. Det samme er plate-elementene i veggene. Restauranten kan deles opp med en skyve / foldevegg med mulighet for to ulike brukere.
– Etasjen er fordelt på restaurant og kjøkken og varemottak. I en messaninetasje over restauranten er det koblinger inn i mot sykehuset og møteromfasiliteter for 80 personer fordelt på tre møterom samt kontorer for de ansatte som gir god utsikt over rommet. Logistikken inn mot sykehuset, plasseringen av bygget og sammenkoblingen mot sykehuset og sykehusets foajé mot resepsjonen i hotellet gjør at man får en sambruk. Møteromfasilitetene kan brukes av hele sykehuset, påpeker Solvang.
I utgangspunktet hadde Consto en kontraktssum på 220 millioner kroner. Med samspill og opsjoner har totalentreprenøren endt opp med en entreprisekostnad på 260 millioner kroner ekskl. mva. En datasentral på 500 kvm som sideopsjon ble bygget under hotellet underveis. I tillegg er det bygget et aggregatrom for nødstrøm på 300 kvm og en kulvert 70 meter ned i bakken.


Flere prosjekter