Valdres lokalmedisinske senter

Foto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidAnleggsleder Per Ivar Thorset i Veidekke Entreprenør (t.v) og driftsleder Jon Ingar Alstad i Valdresbygg. Foto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: Homleid
Andreas

1. juni, en måned før opprinnelig planlagt, kunne Veidekke Entreprenør og Valdresbygg overlevere siste del av Valdres lokalmedisinske senter i Fagernes.

Fakta

Sted: Fagernes
Prosjekttype: Omsorgsboliger, sykehjem og sykehusfunksjoner
Areal: Ca 10.200 kvm
Kontraktssum eks mva:
234 millioner kroner
Byggherre: Valdres lokalmedisinske senter – Eiendom IKS
Prosjektledelse: Norconsult
Byggeledelse: Byggteknikk Valdres
Arkitekt:
asas arkitektur (tidl. Aursand og Spangen)
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør / Valdresbygg
Rådgivere: RIB: Sweco Norge l RIBr: Cowi l RIE: DBC-Elprosjekt l RIvent: DBC VVS l RIrør: GK Rør
Underentreprenører/leverandører: Elektro: EL-Fag l Rørlegger: GK Rør l Ventilasjon: OK-Ventilasjon l Stikningsarbeider: Plan og Opp-
måling Valdres l Grunnarbeider: Kroon Maskin l Murer, tegl, flis: Murmester Poul Markussen l Blikkenslager inkl. zinkfasader: Sigfred Bentzen & Sønn l Maler: Kjell Nordhagen l Taktekking: Icopal l Stålarbeider: Næsset Mek. Verksted l Brannisolering: Norsk Brannvernforebygging l Plattendekker: Thomas Betong l Heis: Elevator l Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp l Betongtrapper: Nor Element l Rekkverk: Mitdhaug l Trappemontasje: Vangen Stålmontasje l Innerdører: Swedoor l Vinduer: Lian l Branngardin: Haby l Storkjøkken: Maestro l Kjøkken: HTH l Glass/alu.arbeider: Norske Metallfasader l Himlinger / systemvegger: Tøftum Innredning

Valdres lokalmedisinske senter er et samarbeids-
prosjekt mellom de seks Valdres-kommunene Sør- og Nord-Aurdal, Etnedal, Vestre- og Øystre Slidre og Vang. Det regionale helse- og omsorgs-
bygget, er tegnet av arkitektkontoret asas arkitektur (tidligere Aursand og Spangen), og huser blant annet korttids sykehjems-
plasser, legevakt, dialyse-
avdeling, tannlegeavdeling, fysio- og ergoterapiavdeling og 20 omsorgsboliger. Byggherre er Valdres lokalmedisinske senter – Eiendom IKS, som eies av de seks kommunene. Nord-Aurdal kommune er byggherre for omsorgsboligdelen.
Prosjektet er gjennomført i en totalentreprise av Veidekke Entreprenør og Valdresbygg (100 prosent eid av Veidekke). Kontrakten har en verdi på 234 millioner eks. mva.

God flyt
Anleggsleder Per Ivar Thorset i Veidekke Entreprenør og driftsleder Jon Ingar Alstad i Valdresbygg er godt fornøyd med både byggeprosessen og det ferdige resultat. Thorset sier de har hatt et godt samarbeid med byggherres prosjekt- og byggeledelse og han roser de ulike faggruppenes innsats og innstilling.
– Dette har vært et prosjekt med meget god flyt, og det er mye fordi alle har hatt fokus på å jobbe sammen for å få til et bra prosjekt. At vi kan overlevere siste del av bygget en måned før opprinnelig planlagt bekrefter flyten de ulike faggruppene har hatt, sier han.
Det er første gangen Veidekke Entreprenør avdeling Hallingdal og Fagernes-baserte Valdresbygg kjører et prosjekt sammen, og dette har ifølge Thorset vært en positiv erfaring.

Roser kommunene
Arkitekt Dag Spangen i asas arkitektur fremhever også det gode samarbeidet de har hatt med oppdragsgiverne.
– Dette prosjektet har absolutt vært en plussvariant, kommenterer han.
Arkitekten synes også det er grunn til å rose kommunene i Valdres som han mener har vært forbilledlige når det kommer til samarbeid, ikke minst med tanke på å komme til enighet om prosjektets plassering.
– Kommunene har hatt en gjennomføringsvilje i prosjektet som vi har opplevd som helt eksepsjonell, sier Spangen.

To overleveringer
Valdres lokalmedisinske senter har et areal på cirka 10.200 kvadratmeter. Den lokalmedisinske delen, med blant annet korttids sykehjemsplasser, legevakt og dialyseavdeling, har et areal på cirka 7.600 kvadratmeter og ble overlevert allerede i begynnelsen av januar. Omsorgsboligdelen på 2.600 kvadratmeter ble overlevert 1. juni, og utomhus sto ferdig i midten av juni.
Spangen beskriver Valdres lokalmedisinske senter som en institusjonell nyskapning, og han sier det er har vært et forholdsvis komplekst bygg å jobbe med. Både Sykehuset Innlandet, Oppland Fylkeskommune og de samarbeidene kommunene er inne i prosjektet.
– Det har blitt gjort et godt og grundig arbeid sammen med brukerne. De har vært aktive og dyktige, og har definert behovene sine veldig tydelig. Det har vært vesentlig for prosjektet, sier Spangen.

Uforutsette utforinger i grunnen

Valdres lokalmedisinske senter har hatt en byggetid på knappe to år.
– Gjennomføringen har egentlig gått veldig greit, men alle prosjekter har sine utfordringer, sier Per Ivar Thorset i Veidekke.
Anleggslederen trekker blant annet frem at de under grunnarbeidene møtte på noen uforutsette lommer med utfordrende masser som de måtte skifte ut.
– Dette skapte en del ekstraarbeid som forsinket betongarbeidene, men vi hentet oss greit inn igjen. Grunnentreprenøren Kroon Maskin gjorde en kjempejobb, sier Thorset.
– Vi hadde også en del utfordringer knyttet til at vi måtte koble nybygget til et eksisterende legesenter i drift. Vi måtte blant annet sørge for trygg ferdsel for 250 pasienter daglig, mens byggearbeidene pågikk. Takket være god planlegging gikk dette meget bra, fortsetter Thorset.
Han trekker også frem at det er et bygg med mange funksjoner som alle har store og krevende tekniske installasjoner.


Varige materialer

Valdres lokalmedisinske senter har et bæresystem i stål og betong. Utvendige fasader er kledd med tegl og zink. Vinduene har aluminiumsbekledning.
Dag Spangen mener det er gode og økonomiske materialvalg.
– Oppdragsgiver ønsket et bygg som var «vedlikeholdsfritt». I prinsippet skal det ikke være noe utvendig vedlikehold ved dette bygget på veldig mange år, sier han.
Arkitekt forteller at de har fått mye positiv respons på bygget.
– Det var nok noen som i forkant fryktet at det ville ble et stort og tungt anlegg, men etter at det har kommet på plass har vi utelukkende fått positive tilbakemeldinger og det er selvsagt hyggelig, avslutter Spangen.


Flere prosjekter