Sandviksveien 147

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

På oversiden av E18 i Sandvika, med god profilering og utsiktsforhold, er et nytt kontorbygg nå på plass.

Fakta

Sted: Sandvika
Prosjekttype: Nybygg kontorbygg
Bruttoareal: 4.027 kvm
Byggherre: Asker Eiendom
Totalentreprenør: Asker Entreprenør
Kontraktssum eks mva:
75 millioner kroner
Prosjekt- og byggeledelse:
Sohlberg & Toftenes
Arkitekt: Tom Edvardsen Arkitekter
Rådgivere: RIA, RIV rør og RibFy: Sweco l Oppmåling: Asker Oppmåling l RIB (fundamenter) Will Arentz l RIBR: Fokus Rådgivning
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Arne Olav Lund l Blikkenslager: Eivind Haukjem l Branntetting og -maling: Firesafe l Dører i stål og tre: Daloc Norge l Elektro: Krøderen Elektro l Epoxybehandling parkerings- og lagerarealer: BetongConsult l Garasjeport: Crawford Industriporter og Lastesystemer l Heis: Elevator l Kjøkken: HTH Prosjektavdeling l Malerarbeider: Tranby Malerservice l Merking av glassvegger: Reklame Consult l Mur- og flisarbeider, samt pussfasade: Murmester Stryken og Gudbrandsen l Parkettlaminat: Parkettpartner l Prefab i stål og betong: Contiga l Rekkverk og metallarbeider/ rømningstrapper: GBS Produkter l Rørlegger: Wien & Lie Rørleggerbedrift l Sentralstøvsuger: Östberg l Solskjerming: Celsius Solskjerming l Støp og gulvsparkling: Gauksås Gulvstøping l Systemvegger: Modulvegger l Taktekking: Protan l Tømrer: Trettsveen Bygg og Montasje l Veggelementer: Husvik, SIA l Ventilasjon: Gupex l Vinduer og glassfelt: UPPE

Dette kontorbygget grenser i sør egentlig til Gamle Drammensvei, den historiske og opprinnelige innfartsveien til Sandvika fra Oslo. Det er første gang på uminnelige tider det er etablert nye næringsarealer så langt øst i Sandvika, mesteparten av nyetableringene har hittil foregått lenger vest i sentrumsbebyggelsen.
Området består for det meste av eldre villa-
bebyggelse. På denne tomta sto det en verneverdig sveitservilla fra begynnelsen av forrige århundre. Den ble totalskadet av brann i 2006. Asker Eiendom kjøpte tomta i 2008. Eiendommen er en del av kommunedelplanen for Sandvika fra 2009 som la til rette for kontorbygg på eiendommen.
Utbygger Asker Eiendom engasjerte Tom Edvardsen Arkitekter og valgte Asker Entreprenør som totalentreprenør. Prosjekt- og byggeledelse har blitt ivaretatt av Sohlberg & Toftenes. Den fysiske oppstarten var i januar 2014, da var restene av det brannherjede huset kjørt bort.

Mye sikringsarbeid
– Det lå noen betong-
konstruksjoner i grunnen i forbindelse med nabo-
bygningen til Telenor i vest. Tomta var trang og det var lagt opp til en svært høy utnyttelse av tomta med sprengningsarbeidet. Det er tatt ut store steinmasser. Fjellet var noe mer porøst enn forutsatt, det gjorde at det ble flere sikringstiltak med bolter og sprøytebetong enn opprinnelig prosjektert, forteller Asker Entreprenør prosjektleder, Stener Johansen. Det er også
etablert en energipark med 10 geobrønner.

Skanning av tomta
Det var prosjektert med kun 10 cm klaring til sømboringslinja mot Telenorbygget. Her skulle prefabelementene på plass, og aktørene så midtveis at det kunne bli for trangt. For sikkerhets skyld ble det foretatt en 3D-skanning av hele byggegropa før det ble satt i gang produksjonen av elementene hos Contiga.
– Da så vi at vi måtte vri og justere ørlite på bygget for å få lirket det inn. Dette er et bygg vi normalt ikke ville prosjektert i prefab, det er mange vinkler og sprang. Fordi vi hadde brukt mer tid på sikringsarbeidet i grunnen, og delvis fordi vi hadde liten plass til rådighet, så ble det altså prefabrikkerte konstruksjoner. Det er også prefabrikkerte yttervegger i tre med ferdig innsatte vinduer, forklarer Johansen.
Det fire etasjes høye prosjektet har to kjelleretasjer på 1.740 kvm med innkjøring direkte fra Sandviksveien.
Asker Entreprenør har i egen regi hatt fundamenter, lettere betongarbeider og noe tømmerarbeider i innredningsarbeidet i prosjektet.

– Det har vært en del innredningsarbeider for å tilpasse til de nye leietakerne. For vår del nok noe mer tidkrevende og komplisert enn vi la til grunn. Bygget er tegnet svært fleksibelt, med store muligheter for en eventuell fremtidig omrokering, påpeker Johansen.
Da det tekniske anlegget ble prosjektert ble man oppmerksom på at himlingshøyden kunne bli i knappeste laget. Det er et ventilasjonssystem med kjøletak, som blåser inn kald luft over himling som risles ned gjennom perforeringer. Dette ble løst ved en utstrakt bruk av skjørt i himlingene.

– Tomta ligger i en overgangssone mellom det urbane Sandvika og sveitserhusområdet mot øst. Bygningsvolumet er delt opp og trappet i mindre volumer med forskjellig material- og fargebruk for å ta opp i seg skalaen fra nabobebyggelsen. Et markant, vertikalt volum med store glassflater vender ut mot sjøen, resten av bygningsmassen er mørk og tilbaketrukket og derved lite synlig fra veien og sjøen, forteller arkitekt Tom Edvardsen. Utvendige materialer er lys grå puss på hovedvolumet og mørk grå tegl på sidevolumet. Alle beslag er av rheinzink.
– Utsikten mot sjøen er spektakulær. Det er derfor brukt glasskillevegger og glassdører innvendig for at flest mulig brukere skal få del i lys og utsikt, selv om deres arbeidsplass er et stykke inn i lokalet, forteller Edvardsen.

De store vindusflatene mot syd er soldempende og har god lyddempende effekt, i tillegg til at det er selvvaskende glass.
– Med så store glassflater eksponert mot syd blir solen et problem med mye varme og intenst lys. Det er brukt mye tid på å finne tilfredsstillende løsninger uten å bruke utvendig solavskjerming, noe som ville endret fasadeuttrykket vesentlig hele sommerhalvåret. Tykke spesialglass i kombinasjon med innvendige screens sørger for et godt innemiljø. For å unngå radiatorer under fasadeglassene fra tak til gulv, er det lagt ekstra gulvvarme i en skiferstripe ut mot fasaden, fortsetter Edvardsen.
Asker Eiendom har fått flere større leietakere på plass, blant annet Handelsbanken, Mediateket, Traktøren, Digitread, Advokatfirmaet Austlid og Nissen-Lie og regnskapskontoret Varjag.
– Det er kun 200 kvm ledig areal igjen. Vi synes resultatet har blitt veldig bra, med sannsynligvis de beste lokalene i Sandvika når vi snakker om utsikt mot fjorden, sier Harald Nissen-Lie jr. i Asker Eiendom.
– Vi har for det meste lagerbygg, men også boliger i vår portefølje. Dette er det eneste rene kontorbygget vi har. Og det skal vi garantert ikke selge videre.


Flere prosjekter